Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

På Vasas bibliotek gläds personalen över att restriktionerna hävs: "Vi saknar våra kunder"

Från 2020
Uppdaterad 05.05.2020 15:16.
Biblioteksdirektör Marita Ahola, Vasa stad
Bildtext (Arkivbild.) Marita Ahola kan inte ännu säga exakt när biblioteken kan öppna.
Bild: YLE/Filip Stén

Utlåningen av böcker kan börja genast, meddelade regeringen på måndagen. Men biblioteken får öppna först i juni. Frågan är hur bokutlåningen kan ordnas praktiskt.

I Vasa gläds bibliotekspersonalen över att restriktionerna hävs och att tidtabellen är snabbare än väntat.

– Tidtabellen var en överraskning. Vi hade förberett oss på att verksamheten kunde börja från 14.5. Men efter den första chocken så känns det nog bra att man börjar med just biblioteken och utlåningen, säger Marita Ahola, direktör för Vasa stads kultur- och biblioteksverksamhet.

En hel del att fundera på

Under tisdagen börjar man fundera på hur och när utlåningen av böcker kan börja. Enligt Ahola kunde till exempel böcker lånas ut via reservationer och sen kunde kunderna hämta böckerna från några få betjäningspunkter.

– Det skulle vara mycket begränsat. Jag har en sådan vision att utlåningen börjar på några få platser, så att personalens och kundernas säkerhet kan garanteras. I dag, tisdag, ska vi ha möten med personalen och jag tror att det då kommer bra idéer på hur det här kan ordnas, säger Ahola.

I Vasa skulle en naturlig plats för upphämtning av böcker vara huvudbiblioteket. Enligt Ahola skulle det vara ganska enkelt att ordna en utlåningskiosk i aulan. Men man tittar också på andra ställen.

aulan i vasa stadsbibliotek som är folktomt
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Biblioteket har sedan tidigare väldigt många reservationer.

– Vi har över 1 000 reservationer som väntar på att bli hämtade och de tar vi nu hand om först, säger Ahola.

Väntar på mer besked

Både Regionförvaltningsverket (RFV) och Vasa stad kommer att komma med mer utförliga instruktioner. Enligt Ahola har RFV lovat ge dem redan under tisdagen.

Men hon vågar inte ännu säga när kunder kan börja låna böcker.

– Jag kan inte säga när vi börjar, men så fort det bara är möjligt. Vi väntar ivrigt på att vi kan öppna biblioteken. Vi har saknat våra kunder, säger Ahola och ler.

Detta är en översättning av artikeln "Meillä on ollut ikävä asiakkaita!" - Vaasan kirjastoissa iloitaan kirjastorajoitusten purkamisesta skriven av Terhi Varjonen för Yle Pohjanmaa. Översättning och bearbetning av Ulrika Stagnäs-Lund, Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln