Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Borde barn ha andningsskydd i skolorna? Social- och hälsovårdsministeriet svarar på 6 frågor om skydd

Från 2020
En person justerar sitt andningsskydd vid öronen. Personen har glasögon och en svart tröja på sig och hens ögon är blå.
Bildtext Experter är av olika åsikter gällande mun- och andningsskydd.
Bild: Marja Väänänen / Yle

Borde barnen ha andningsskydd då de återvänder till skolbänken? Den frågan ställer föräldrar sig kanske nu då den grundläggande utbildningen återgår till närundervisning.

Yle Uutiset tog reda på och ställde frågor om andningsskydd till Social- och hälsovårdsministeriet. Kanslichef Kirsi Varhila besvarade frågorna.

1. Borde barnen ha andningsskydd då de återvänder till skolorna? Borde man ha andningsskydd i affärer?

– Vi har inte gett några anvisningar om att använda andningsskydd, men det betyder inte att vi motsätter oss sådana. Människor får själva avgöra ifall de vill använda sådana eller inte.

2. Varför lade inte regeringen fram någon riktlinje vad gäller andningsskydd? I den rapport som Martti Hetemäkis arbetsgrupp gjort talas det om användning av sådana, och också Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS vd Juha Tuominen konstaterade i Yles A-studio att han väntade sig höra regeringens linje i frågan.

– Vi har följt samma linje som de övriga nordiska länderna. Det finns inte en tillräcklig vetenskaplig konsensus vad gäller hur nödvändigt det är att använda sig av andningsskydd.

En kvinna i medelåldern med kort mörkt hår och mörka kläder ser allvarlig ut och ser ut att prata där hon står framför en mikrofon och tittar snett ut ur bilden.
Bildtext Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

3. Regeringen uppgav i går på måndag att Social- och hälsovårdsministeriet har inlett en utredning gällande andningsskydd. När är den klar?

– Vi begär en utredning av någon forskningsinstans. Statsrådet förutsätter att den är klar så fort som möjligt. Den torde vara klar i slutet av juni, förhoppningsvis före midsommaren.

4. Hur många behövs ifall man beslutar sig för att rekommendera sådana?

– Ifall man börjar dela ut andningsskydd åt befolkningen behövs cirka 15 miljoner sådana per dag. De skulle exempelvis användas under arbetsvägen och i butiken. Dessutom behövs det ungefär en miljon andningsskydd om dagen inom hälso- och hemvården. Det handlar om ett stort antal.

5. Betalar staten medborgarnas andningsskydd ifall det blir obligatoriskt att använda andningsskydd i Finland?

– Ifall det bekräftas att det finns belägg för det är det ett litet pris att betala. Staten står för kostnaderna ifall det skulle bli obligatoriskt.

– Ifall man skulle utfärda en stark rekommendation om att använda sig av andningsskydd måste staten bidra på ett eller annat sätt.

6. Är det inte så att man inte rekommenderat andningsskydd på grund av att det inte finns tillräckligt av dem i Finland?

– Det råder brist på dem, men det är inte orsaken.

– Läkarvetenskapliga experter är kluvna kring huruvida andningsskydd är nödvändiga eller inte. För en del riskgrupper kan de medföra problem. Ifall man utfärdar en rekommendation måste man se till att den inte medför problem för någon riskgrupp.

– Den inhemska produktionen har delvis kommit igång.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Pitäisikö kouluihin palata hengityssuojat kasvoilla? Tämä ja 5 muuta kysymystä suojamaskeista – Näin sosiaali- ja terveysministeriö vastaa skriven av Päivi Happonen och Terhi Toivonen.

Artikeln är översatt av Josefin Flemmich.

Diskussion om artikeln