Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Statsåklagare: Rysk underrättelsetjänst bakom dataintrång i tyska Bundestag

Från 2020
Tyska förbundsdagen, Bundestag
Bildtext Tyska förbundsdagen, Bundestag, blev utsatt för ryskt dataintrång år 2015.
Bild: EPA/RAINER JENSEN

Efter nästan fem år av utredningar slår den tyska polisen fast att det var en hackare med kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten GRU som stod bakom ett dataintrång i tyska Bundestag. Nu har statsåklagaren i Tyskland ansökt om en internationell häktningsorder mot Dimitrij Badin.

Angreppet mot det tyska parlamentet var historiskt. I början av 2015 lyckades någon ta sig in i Bundestags datasystem och stjäla över 16 gigabyte med filer, däribland ledamöters mejlkorrespondens.

Enligt de tyska rundradiobolagen NDR och WDR samt tidningen Süddeutsche Zeitung har tyska utredare nu för första gången kunnat identifiera en misstänkt bakom dataintrånget: den 29-åriga ryssen Dimitrij Badin.

Utredare hos den tyska centralkriminalpolisen (Bundeskriminalamt) säger sig kunna bevisa Badins medverkan och till och med den avdelning inom underrättelsetjänsten han arbetat inom: "enhet 26165".

Enligt de tyska medierna har Tysklands statsåklagare nu ansökt om en internationell häktningsorder mot Dimitrij Badin. Han misstänks för spionage och dataintrång.

Misstänkt också för dataintrång i presidentvalet 2016 och hos WADA

Förutom de tyska utredarna vill också amerikanska FBI höra Badin med anledning av två fall av dataintrång, ett mot antidopningsbyrån WADA och ett mot det demokratiska partiets högkvarter under det amerikanska presidentvalet 2016.

Specialåklagaren Robert Mueller, vars uppdrag var att utreda Rysslands eventuella inblandning i det amerikanska presidentvalet, slog i sin utredning fast att Badin och elva andra ryssar stod bakom dataintrång mot demokraternas högkvarter. Utredningen utmynnade i ett åtal mot dem år 2018 (länken leder till en pdf av åtalshandlingen).

Badin och de övriga misstänkta förmodas befinna sig i Ryssland, så någon snabb lagföring lär inte vara att vänta.