Vad innebär de uppluckrade reserestriktionerna? Inrikesministeriets kanslichef förklarar: ”Tanken är inte att man ska bjuda in alla utländska kusiner”
Från och med den 14 maj är det under vissa omständigheter okej att resa inom Schengenområdet, meddelade regeringen på måndagen. Inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä förtydligar vem som egentligen berörs av de de uppluckrade reserestriktionerna.
Sex veckor efter att undantagslagarna togs i bruk för att förhindra spridningen av coronaviruset kom beslutet att lätta på restriktionerna för resande inom Schengenområdet.
Från och med den 14 maj tillåts arbetsresor, resor förrättade av familjeskäl och annan nödvändig trafik.
Finns inget juridiskt hinder för att resa nu heller
Regeringen avråder fortsättningsvis från fritidsresor. Enligt Inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä finns det ändå inget juridiskt hinder som stoppar finländare från att resa.
– Människor har alltid rätt att lämna landet och finländska medborgare har alltid rätt att komma tillbaka. Det är en grundrättighet, förklarar hon.
Däremot konstaterar hon att möjligheterna kan vara begränsade.
– Det är sedan en annan sak om det finns metoder för att lämna landet.
Hon säger att ministerierna nu för diskussioner med rederierna och THL om hur man i praktiken ska kunna organisera färjtrafiken på ett sätt som minimerar smittorisken.
Pendeltrafik till Estland på motsvarande sätt som i norr
Med lättare restriktionerna möjliggörs också arbetskraftspendling mellan Estland och Finland. Det här ska ske ungefär på samma sätt som vid gränserna till Sverige och Norge i de norra delarna av landet.
– Nu öppnas också de södra gränserna så att arbetstagare från Estland som har ett arbetsförhållande kan komma hit och jobba, säger Pimiä.
Det blir också möjligt att arbetspendla från Sverige till Åland.
För att en arbetsresa ska tillåtas krävs ett ordinarie anställningsförhållande eller ett arbetsuppdrag.
Vad är ett vägande familjeskäl?
Från och med mitten av maj kan också familjeskäl berättiga till resor till Finland.
Än så länge är det oklart exakt vilka familjemedlemmar som ska tas i beaktande i den här frågan. Enligt Pimiä är tanken ändå att möjligheten att resa ska gälla de närmaste familjemedlemmarna.
– Det finns till exempel äktenskap där den ena parten är i Estland och den andra i Finland, och på samma sätt vid den norra gränsen. Idén är att de ska kunna resa till Finland och stanna här. Tanken är inte att bjuda hit sina kusiner som bor varsomhelst till sommaren, förklarar hon.
Pimiä betonar ändå att man ännu väntar på detaljerna. Regeringen ska fatta beslut om dem på torsdag.
Redan i mitten av nästa vecka borde allt vara färdigt organiserat. Kommer tiden att räcka till?
– Hoppas det, säger Pimiä.