Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ingen sommar utan nöjesparker – de flesta siktar på att öppna i början av juni: "Om portarna hade hållits stängda hela sommaren, hade de antagligen inte öppnat igen nästa sommar"

Från 2020
En grupp människor åker en maskin på Borgbacken. Maskinen är formad som ett hjul och åker på vatten.
Bildtext Borgbacken, Finlands äldsta nöjespark, planerar att öppna sina dörrar i juni.
Bild: Lehtikuva

Många hann redan bli oroliga över nöjesparkernas framtid i och med coronaviruset, men nu ser det bättre ut för alla som vill åka bergochdalbana och glida ner för vattenrutschkanor i sommar. Många nöjesparker öppnar portarna i juni.

Under måndagen lättade regeringen på coronarestriktionerna och meddelade att utomhusutrymmen såsom nöjesparker kan inleda sin verksamhet – om de begränsar kundantalet, sköter hygienen och ser till att folk håller säkerhetsavstånden.

Nyheten glädjer många – både nöjesparker och våghalsar. I den här artikeln sammanställer vi nöjesparkernas planer för sommaren.

Borgbacken

Finlands äldsta nöjespark, Borgbacken i Helsingfors, planerar öppna sina dörrar i juni.

– Jag kan inte lova ett mer exakt datum. Vi inleder förhandlingar med Regionförvaltningsverket den här veckan och då klarnar det förmodligen, säger verkställande direktör Pia Adlivankin.

Enligt henne är det viktigaste att både besökare och personal är i säkerhet. Borgbackens portar öppnar först då riktlinjerna för allas säkerhet är klara.

Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin, Linnanmäki, Helsinki, 27.7.2018.
Bildtext Pia Adlivankin.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Några riktlinjer som hon nämner är exempelvis begränsning av antalet kunder och säkerhetsavstånd i köer.

– Nöjesparksupplevelsen stimulerar alla sinnen och det är en härlig motvikt till att vara hemma.

Särkänniemi

Särkänniemi i Tammerfors gläds av nyheten att nöjesparken kan öppna.

– Det var en mycket fin nyhet för alla fans av nöjesparker, särskilt för de yngsta, säger Särkänniemis vd Miikka Seppälä.

Särkänniemi satsar precis som Borgbacken på att öppna i juni, men ett exakt datum finns inte. Han berättar att de förberett säkerhetsåtgärder för åtminstone tio olika scenarier, men ännu väntar de på mer specifika direktiv från myndigheterna.

– Efter det kan vi öppna på ett ansvarsfullt sätt.

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä
Bildtext Miika Seppälä.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Han hoppas att alla kan ta en paus i vardagen i sommar och göra ett besök till nöjesparken, speciellt familjer. Riktlinjerna gäller inte familjer och alla kan därmed njuta av upplevelsen tillsammans.

Trots att Särkänniemi kan öppna, säger Seppälä redan nu att det kommer att bli en dålig sommar ur en ekonomisk synvinkel.

– Men om vi kan öppna ansvarsfullt så bör vi göra det och inte tänka för mycket på ekonomin.

Powerpark

Powerpark i Alahärmä, Österbotten, hoppas på att kunna öppna sina dörrar genast i början av juni.

– Det är fint att vi kan öppna. Vi har fått de preliminära riktlinjerna och har nu en månad på oss att utveckla en plan för sommaren, säger Powerparks verkställande direktör Mikko Kiviluoma.

Pariserhjulet i Powerpark
Bildtext Powerpark är ett populärt resmål för österbottningar.
Bild: Yle/Roger Källman

Han berättar att man kommer att göra en riskhanteringsplan. När de fått grönt ljus av myndigheterna kan parken öppna.

Kiviluoma uppskattar att kunderna måste använda handdesinficering före och efter de att åkt någon maskin.

Visulahti

Visulahti i S:t Michel siktar på att öppna senast under midsommarveckan. Det här eftersom ett besök till parken är en tradition för flera familjer under midsommar, säger parkens direktör Ville Asikainen.

– Vi vill redan då kunna erbjuda en så fullständig service som vi bara kan. Vi får se vilka restriktioner som ännu då är i kraft.

Han berättar att många frågor är öppna, till exempel hur hygienen ska skötas.

– Vi väntar med spänning på förtydliganden av restriktionerna.

Visulahden puistonjohtaja Ville Asikainen.
Bildtext Ville Asikainen.
Bild: Esa Huuhko / Yle
Mikkelin Visulahden Dinosauria kesällä 2019.
Bildtext Mycket måste ännu göras för att Visulahti ska kunna öppna.
Bild: Esa Huuhko / Yle

Mycket jobb ska göras innan Visulahti kan öppna. Lägerområdets underhåll är redan under kontroll, men området för nöjes- och vattenparken ska ännu fixas klart för sommarsäsongen.

Asikainen hoppas att människor vågar komma på sina vanliga utfärder till parken. Flera stamgäster har redan tagit kontakt.

– Jag vågar inte fungera som medium i det här skedet, men många är säkert trötta på att vänta och hjärnan kan spela spratt på människor.

Kunderna brukar minska då skolorna börjar i augusti, men Asikainen gissar att sommarsäsongen kan bli längre och att det kan bli fler besök i augusti.

Puuhamaa

Puuhamaa i Tervakoski öppnar 12.6 eller 13.6 – om allt går som planerat. Parkens direktör, Ilkka Vaskio, är ganska övertygad om att parken kan öppna enligt planen.

– Men helt säker kan man inte vara. Vi väntar som bäst på tydligare direktiv av Regionförvaltningsverket om kundantal och andra möjliga restriktioner.

Han tror inte att människor kommer att röra sig som normalt den här sommaren – även om många restriktioner luckrats upp. Han är ändå nöjd över att Puuhamaa kan öppna sina dörrar.

– Vi har lagt i en högre växel för förberedandet av sommarsäsongen.

Tykkimäki

Verkställande direktör Sakari Pasanen vid Tykkimäki i Kouvola vill i nuläget inte kommentera öppningsplanerna för parken. Enligt honom måste man först höra Regionförvaltningsverket och Social- och hälsoministeriet.

– Vi väntar alltså fortfarande på beslut av myndigheter, men enligt schemat är vi beredda att öppna i juni. Jag vill ännu inte spekulera närmare. Arbetsro till myndigheterna.

I en tidigare intervju till Yle har han sagt att man har för avsikt att öppna parken i början på juni och begränsa inträdet.

Nokkakivi

Kokkakivi, som ligger cirka 24 kilometer öster om Jyväskylä, planerar öppna 3 juni.

– Det blir bråttom att få allting i ordning och vi måste följa myndigheternas instruktioner, men en plan för sommaren har redan gjorts, säger verkställande direktör Lauri Vartiainen.

Det här blir Kokkakivis fjortonde sommar. Vartiainen är nöjd med regeringens beslut.

– Om portarna till parken hade hållits stängda hela sommaren, hade de antagligen inte öppnat igen nästa sommar.

Vartiainen berättar att Kokkakivi är en liten nöjespark, vilket är bra i nuläget. Endast under de brådaste tiderna i juli har kundantalet överstigit 500 människor.

– Vår andel kunder utgör ungefär en tiondedel av de stora parkernas besökare. Att hålla säkerhetsavstånd är med andra ord lätt för oss.

Lauri Vartiainen huvipuiston vaunussa.
Bildtext Lauri Vartiainen berättar att Nokkakivi är en liten park, vilket är en fördel i dessa tider.
Bild: Jaana Polamo / Yle

Under den kommande månaden ska parken rekrytera personal och utföra underhållsarbete. Vartiainen kan inte uppskatta hur sommaren kommer se ut.

– Människor brukar göra resor inrikes, men det kan hända att de är mer försiktiga nu på grund av coronaviruset. Jag kan inte alls säga om det finns en person eller några hundra personer bakom portarna då vi öppnar.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Jipii! Huvipuistokesää ei ole sittenkään peruttu – “Onko porttien takana avauspäivänä yksi vai parisataa ihmistä”, pohtii yrittäjä skriven av Jonna Karjalainen, Minna Salomäenpää och Ville Tiirikainen.

Översättningen gjordes av Märta Nummenmaa.

Diskussion om artikeln