Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Osäkert om det blir någon sommarteater alls i Österbotten: "Nu kan liten och lokal vara en fördel"

Från 2020
kristian snellman står och sjunger uttrycksfullt med öppna armar iklädd gammaldags klädsel
Bildtext Kristian Snellman på Torgare sommarteater sommaren 2017.
Bild: Erik Abbor

De allra flesta österbottniska sommarteatrar har redan beslutat att ställa in årets produktioner och istället sikta på nästa år. Korsholms teater hoppas ännu kunna spela pjäsen "Hjärtlös" inför publik.

- Vi är förhoppningsfulla, men beredda på besvikelse, säger ordförande Ludwig Sandbacka.

Nästan alla har ställt in

Det ser dåligt ut med teaterföreställningar denna sommar. Nästan alla österbottniska sommarteatrar har nu tagit beslut om att skjuta upp sina premiärer med ett år.

Yle Österbottens koll visar att endast Oravais teater och Korsholms teater fortfarande hoppas kunna spela som planerat. Oravais teater sätter upp samma pjäs som förra sommaren, "Under liten himmel", berättelsen om sömnpredikanten Maria Åkerblom i regi av Annika Åman.

- Det ger oss en möjlighet att avvakta lite ännu, inget beslut är taget, säger ordförande Roland Engström.

Korsholms teater är i sin tur en liten teater och på så sätt flexibel säger ordförande Ludwig Sandbacka.

- Nu kan liten och lokal vara en fördel, säger Sandbacka.

Maria Åkerblom (Alexandra Mangs) sömnpredikar.
Bildtext Oravais Teater med "Under liten himmel" hade planerat nypremiär på pjäsen om sömnpredikanten Maria Åkerblom
Bild: Ove Lillas

Siktar på nästa år

Sommarteatern på Kuddnäs i Nykarleby beslöt redan i mars att skjuta upp Fältskärns berättelser till nästa sommar och i slutet av april beslöt styrelsen för Närpes Teater att inhibera sommarens uppsättning av Robin Hood.

Det blir inte heller någon teater på Torgare i Kronoby och inte heller i Petalax i Malax eller i Replot i Korsholm. Skäriteatern i Replot hade tagit beslut om paus redan innan coronan slog till.

I Pedersöre beslöt man i måndags att ställa in den tilltänkta pjäsen Bröderna Lejonhjärta i regi av Anders Hassel.

Liten ensemble betyder flexibilitet

På Korsholms teater kommer styrelsen snart att ta beslut om man sätter upp den nyskrivna pjäsen Hjärtlös i regi av Marja Vuori. Pjäsförfattaren och ordförande Ludwig Sandbacka är fortfarande förhoppningsfull.

- Vi är en liten och lokal teater, en lillebror, men det är inte så illa i det här läget. Vi har en liten ensemble och relativt små utgifter och det är en fördel just nu, säger Sandbacka.

ur korsholms teater, musikalen "annie"
Bildtext Korsholms teater satte upp musikalen Annie för tre somrar sedan.
Bild: Jonas Bergqvist

Färre besökare på läktaren

Sandbacka säger att man också överväger att ansöka om att få ta in flera personer i publiken än de femtio som nu är maxantal och spela inför halv publik, det vill säga 100 personer.

- Vi kunde på så sätt distansera publiken från varandra och organisera om kaffeserveringen, säger Sandbacka,

På tisdagen håller styrelsen friluftsmöte för att besluta hur det blir i sommar. Ludwig Sandbacka hoppas på ett positivt besked.

- Det är också viktigt för ungdomarna att få spela teater. Många av oss som är aktiva inom teatern planerar vårt år med tanke på att spela sommarteater, säger Sandbacka.

Går inte runt ekonomiskt

Det är främst ekonomin som sätter käppar i hjulet för sommarteatrarna. Med en publik på femtio personer per föreställning går det inte att få ihop ekonomin säger regissör Isa Lindgren-Backman på Torgare i Kronoby.

På Torgare tog man redan i april beslutet att ställa in uruppförandet av musikteaterföreställningen "Blåeld". En storsatsning om trolldomsrättegångar i slutet av 1600-talet.

- Vi borde ha inlett repretitionerna redan i början av april. Det handlar om en stor produktion med många människor och omfattande teknik, säger Lindgren-Backman.

Det är inte möjligt att med kort varsel repetera in pjäsen och göra det bra säger Lindgren-Backman.

Isa Lindgren-Backman
Bildtext Regissör Isa Lindgren-Backman på Torgare sommarteater.
Bild: Yle/Roger Källman

Att spela en så pass stor föreställning inför femtio personer per gång är inte heller hållbart. Torgare sommarteater rymmer 350 personer i publiken per föreställning.

- Visst var det en stor besvikelse och ett svårt beslut. Men det viktigaste är människors hälsa, både i publiken och på scenen. Nu siktar vi på premiär nästa år.

Ingen teater på Åliden i sommar

Pedersöre teater avvaktade rätt länge innan man tog beslutet att ställa in sommarens produktion, Bröderna Lejonhjärta. Men nu är beslutet taget.

- Det bär sig inte ekonomiskt att spela inför en så liten publik som femtio personer, det är en för stor apparat att sätta upp en sommarteater, säger ordförande Carina Viklund-Östman.

Carina Viklund-Östman säger att det blir den första sommaren på tjugo år när kvällar och helger inte fylls av teater. Visst är det vemodigt, men hälsan måste gå först.

- Vi kan inte heller riskera att skådespelarna blir sjuka, ingen kan hoppa in med så kort varsel, säger Viklund-Östman.

Diskussion om artikeln