Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medborgarinitiativ om att höja vårdarnas löner har fått 50 000 underskrifter – går till behandling i riksdagen

Från 2020
En sjukskötare sätter dropp i en patient som ligger i en säng.
Bildtext Bland annat sjukskötares, förstavårdares och barnmorskors löner borde höjas enligt ett medborgarinitiativ.
Bild: Matti Myller / Yle

50 000 finländare har skrivit på ett medborgarinitiativ om att höja bland annat sjukskötarnas, förstavårdarnas och barnmorskornas löner.

De som skrivit under medborgarinitiativet är bekymrade över hur utbildade yrkesverksamma ska vilja stanna i branschen då lönen inte motsvarar arbetskraven. De anser därför att lönerna måste höjas.

För tillfället är staten inte inblandad i förhandlingarna om vårdarnas löner. Löneförhandlingarna sköts av arbetsgivar- och arbetstagarförbund.

Kollektivavtalsförhandlingarna för dem som arbetar inom den kommunala sektorn inleddes i januari. Inget resultat har nåtts. Senast under valborgsmässoafton sköt vårdarfacken Tehy och Super ner Vuokko Piekkalas medlingsbud.

Det här eftersom förslaget försvagade skötarnas ställning och intressen, enligt facken. Kommunarbetsgivarna beskrev i sin tur Tehys och Supers beslut som ansvarslöst och kortsiktigt.

Totalt 38 medborgarinitiativ har lämnats in till riksdagen. Ett medborgarinitiativ tas upp till behandling om man lyckas samla in 50 000 underskrifter på sex månader.

Diskussion om artikeln