Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rederierna börjar sälja biljetter genast de vet vad “annan nödvändig trafik” betyder

Från 2020
Uppdaterad 06.05.2020 09:36.
Viking Lines kryssningsfartyg M/S Amorella.
Bildtext Rederierna har de senaste veckorna endast skött frakttrafik.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Rederierna är redo att börja sälja biljetter till dem som arbetspendlar mellan Finland och Estland eller Finland och Sverige, så fort de får närmare direktiv från Gränsbevakningen. Från och med den 14 maj är arbetspendling över gränsen igen tillåten, likaså “annan nödvändig trafik”.

Viking Line väntar nu på en specificering av vad “annan nödvändig trafik” innebär.

– Det kommer ganska mycket frågor om det från våra kunder. Det finns vissa antydningar om att familjerelaterade resor kan vara okej, men vi måste få det i skrift så att vi vet vad vi ska säga till våra resenärer, säger Viking Lines kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström.

På torsdag fattar regeringen beslut om detaljerna och genast efter det ger Gränsbevakningen direktiv om vad som gäller.

Silja Symphony laiturissa Eteläsatamassa.
Bildtext En stor del av rederiernas personal är nu permitterade.
Bild: Petteri Bülow / Yle

På onsdagsmorgonen meddelade Tallink Silja att biljettförsäljningen nu har inletts. I ett pressmeddelande skriver bolaget att de resenärer som har behov av att resa från Sverige eller Estland till Finland nu kan köpa biljetter. Bolagets Star-färja börjar också trafikera rutten Helsingfors-Tallinn igen från och med fredagen den 15 maj.

Också Viking Line är sedan redo att börja sälja biljetter för persontrafik.

– I bokningssituationen hänvisar vi till det regelverk som finns. Varje resenär måste veta vad som gäller och just nu är ju inte nöjesresor tillåtna, säger Boijer-Svahnström.

Gränsbevakningen kollar resenärerna

Gränsbevakningen sköter övervakningen av passagerarna i hamnen och kontrollerar om de har en giltig orsak att resa över gränsen. Ännu är det inte klart vilket slags dokument passagerarna kommer att behöva.

Om man ser på helheten är arbetsresorna inte en så stor grej för rederierna

Arbetspendlingen mellan Estland och Finland är stor och många ester valde att stanna kvar i Finland då gränserna stängdes. De har inte kunnat besöka hemlandet på flera veckor.

När arbetspendlingen nu kommer igång igen krävs det att de som kommer till Finland är restriktiva och endast rör sig mellan hemmet och arbetsplatsen.

– Vi är nöjda med beslutet som Finlands regering har fattat. Det gör det möjligt för ester som arbetar i Finland att återvända till jobbet eller till sin familj från och med nästa vecka, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink-koncernen i ett pressmeddelande.

Rederierna drömmer om fritidsresorna

En stor del av rederiernas personal är nu permitterad och för rederierna är det ett steg i rätt riktning att arbetspendling tillåts från den 14 maj. Men det är fritidsresorna rederierna väntar på.

– Om man ser på helheten är arbetsresorna inte en så stor grej för rederierna. Vi väntar på det andra steget då nöjesresorna kommer igång, säger Marco Palmu, kommersiell direktör på Tallink Silja.

Palmu räknar med att nöjesresorna också innebär nya restriktioner ombord på färjorna. Rekommendationen om två meters distans till andra kan hålla i sig länge och restaurangerna ombord måste kanske också ändra på sin service.

– Vi har gjort upp våra egna scenarier om när fritidsresandet kan öppnas och vi hoppas kunna komma igång ännu den här sommaren på Östersjön, säger Palmu.

Artikeln uppdaterades klockan 9.34 med uppgifterna om att Tallink Silja börjar sälja biljetter från och med i dag. Också citatet med Paavo Nõgene lades till.

Diskussion om artikeln