Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Bråda tider på läkemedelsmyndigheten Fimea, sommarlägren kanske blir av ändå trots coronaepidemin och anklagelserna mot presidentkandidat Joe Biden sätter demokraterna i en svår sits

Från 2020
Demokraternas blivande presidentkandidat Joe Biden tror inte att det tjänar fredsprocessen att börja flytta tillbaka USA:s ambassad till Tel Aviv.
Bildtext Anklagelserna om sexuella trakasserier mot presidentkandidat Joe Biden hotar att splittra det demokratiska partiet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Minst 50 personer på läkemedelsmyndigheten Fimea jobbar nu helt och hållet med frågor som har med coronaläget att göra. Det handlar bland annat om att trygga läkemedelstillgången, om rådgivning och om att ge undantagstillstånd.

Glada nyheter för både barn och föräldrar: En stor del av sommarens läger- och klubbverksamhet kan bli av trots coronaepidemin. Regeringen har gett grönt ljus för sammankomster på högst 50 personer från och med 1 juni. Om inget händer borde de flesta läger och andra evenemang bli av, säger man på Luckan.

Rederiernas svåraste tid kan snart vara över då arbetspendling mellan Sverige och Finland och Finland och Estland blir tillåten den 14 maj. Också “annan nödvändig trafik” tillåts samtidigt, men vad som ses som nödvändig trafik är ännu oklart.

Utrikes

I USA kan det demokratiska partiet splittras på grund av anklagelser mot president Joe Biden. I slutet av förra veckan förnekade demokraternas Biden bestämt de anklagelser om sexuella övergrepp som riktats mot honom. Men anklagelserna sätter ändå det demokratiska partiet i en svår sits, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa i sin analys.

En våldsam brand bröt ut i går kväll i en 48 våningar hög skyskrapa i i Förenade Arabemiratens huvudstad Sharjah. Branden krävde inga dödsoffer men minst sju personer skadades.

Vädret

Det är mestadels uppehållsväder i hela landet, i norr kan det regna eller snöa. Vädret klarnar upp mot kvällen.

Dagens högsta temperatur 11 till 16 grader, i norr 6 till 10 grader.

Diskussion om artikeln