Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Hundratals miljoner euro till företag – beslut om “ytterst exceptionellt” coronastöd att vänta i dag

Från 2020
Uppdaterad 06.05.2020 09:59.
En man och en kvinna sitter och tittar på finanspapper med penna och miniräknare i hand.
Bildtext Många företagare har blivit tvungna att räkna och dividera några extra gånger för att få tillgångarna att räcka till. En liten lättnad är kanske att vänta när regeringen funderar på stöd till företag.
Bild: Mostphotos

Regeringen har kommit överens om ett stöd till företag som har kommit i kläm, enligt tidningen Helsingin Sanomat (artikeln kräver inloggning). Summan är ändå mindre än önskat.

Helsingin Sanomat rapporterar att regeringen är redo att fatta beslut om ett stödpaket på hundratals miljoner euro till företag som har drabbats av coronakrisen.

Stödet riktas till företag i allmänhet, det är alltså inte ämnat för någon särskild bransch.

Tidningen förlitar sig på flera källor och det finns uppgifter som tyder på att ett beslut om stöden väntas redan i dag.

Intresseorganisationen Finlands företagares vd Mikael Pentikäinen har efterlyst stöd i miljardklassen. Riktigt så mycket pengar tros det inte bli fråga om, åtminstone inte i det här skedet.

Vem ska få stödet, vem blir utan?

Stödet ska betalas till företag som har kommit i kläm när omsättningen har minskat på grund av krisen.

På det sättet skiljer det sig alltså från de tidigare, ökända stöden som beviljades som så kallade utvecklingsstöd av Business Finland och NTM-centralerna.

De stöden var inte specifikt ämnade som stöd för företag som är i knipa och de fick en hel del kritik.

Frågor som ännu är öppna är bland annat hur stort stöd ett enskilt företag kan få, blir det skillnader för små och stora företag och hur stort bortfall i omsättningen som krävs för att företaget ska ha rätt att få stöd.

Det finns också en plan B

Enligt Helsingin Sanomat beskrivs det nu aktuella stödet som "ytterst exceptionellt" eftersom något liknande inte betalades ens under de ekonomisk svåra åren på 1990-talet.

Tidningen skriver att det också finns en plan B – om regeringen inte kan enas om stödpaketet, så kan man göra justeringar i på vilka grunder Business Finland och NTM-centralerna beviljar stöd.

En lapp med texten "Baari on suljettu (väliaikaisesti)", på svenska "Baren är stängd (tillfälligt)".
Bildtext Restaurangbranschen har drabbats hårt, men det lär finnas planer på ett annat stöd för den branschen. Den finska texten på lappen blir ungefär "Baren är stängd (tillfälligt)" på svenska.
Bild: Lehtikuva/Olivia Ranta

Yle kunde redan i går rapportera att regeringen har kommit överens om ett annat stöd.

Det är skräddarsytt för alla de restauranger som har tvingats hålla stängt på grund av coronavirusepidemin och ett beslut om det här stödet är också att vänta inom kort.

Diskussion om artikeln