Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Jag blev oerhört överraskad" säger Ellenore Wentjärvi som tilldelas första pris i Arvid Mörne-tävlingen

Från 2020
Uppdaterad 11.05.2020 07:10.
Ellenore Wentjärvi.
Bildtext Ellenore Wentjärvi tilldelas första pris i Arvid Mörne-tävligen 2020.
Bild: Privat

Bland de 123 bidrag som skickades in till årets Arvid Mörne-tävling vaskade juryn fram fem pristagare.

Första pris på 5 000 euro tillfaller Ellenore Wentjärvi från Jakobstad, som enligt juryn skärskådar ung olust i en pulserande prosalyrisk diktsvit:

"Dikterna är en trotsig tidskapsel som kollar i backspegeln mot 2012. Mängden livsstilsmarkörer som jagar förbi tyglas av attityd medan oväntade ord som bakfyllevandra, plåsterpop och fördröjd fjortis naglar fast känslosvallen."

Ellenore Wentjärvi blev oerhört överraskad över att knipa första pris i tävlingen:

– Jag skriver rätt mycket, men det här var första gången jag skickade in mina texter någonstans.

Dikterna kretsar kring frågor om utanförskap och utsatthet, om illamående och tomhet, om att befinna sig på gränsen mellan barndom och vuxenhet.

Ellenore tycker att juryns motivering fångar hennes dikter på ett bra sätt:

– Jag ville skriva just om ungdomsproblem och om hur det är att växa upp.

I dikterna kan man ana sig till att Ellenore har läst sin Edith Södergran, och Södergran hör också till hennes favoriter:

– Jag tycker om att läsa mycket poesi, i synnerhet franska författare som Charles Baudelaire och Arthur Rimbaud, och de amerikanska beatpoeterna. Och givetvis Edith Södergran och Sylvia Plath, bland annat.

Ellenore studerar bildkonst, och hon hoppas att hon ska kunna kombinera sitt konstnärsskap med att skriva:

– Jag hoppas att Arvid Mörne-priset kan hjälpa mig att motivera mig att fortsätta skriva och att få någonting publicerat i framtiden.

Ellenore Wentjärvi har vunnit första pris i Arvid Mörne-tävlingen

4:13

Juryn fastnade för dikter med attityd och framåtanda

Enligt Mia Österlund, som är ordförande för tävlingsjuryn fanns det en glädjande bredd bland de bästa bidragen.

Österlund vill dela in de inlämnade bidragen i två huvudkategorier:

– Till den första kategorin hör de som mest skriver utgående från sitt eget liv, där psykisk ohälsa, såriga kärleksrelationer, psykologisk växtvärk och opposition mot samtidsandan är uppenbara gemensamma nämnare. En ökning av det som kan kallas #metoo-relaterat var också väntad.

– Det som kännetecknar bidragen i den andra kategorin är att det finns ett klart yttre sammanhang för dikterna, de placerar sig i en litterär tradition, och i dessa bidrag märks det mycket väl att skribenterna själva läser dikt. I en tid då många vill skriva, men färre orkar läsa löper skiljelinjen i bidragen oftast just här.

Mia Österlund konstaterar att juryn i år har valt att premiera dikter som är framåtpekande, som har attityd och förmår beröra:

– Om den sedan är lite punkig, solkig, oborstad eller på andra sätt oregerlig stör inte det minsta.

Andra pris på 3 000 euro tillfaller Emma Levo från Helsingfors, bosatt i Göteborg, för diktsviten ”Vittring till varning, spricka till skakning”.

Emma Levo.
Bildtext Emma Levo tilldelas andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2020.
Bild: Privat

Enligt juryn berättar Levo "med drastiska tonfall och munter men skoningslös självironi om ett vanligt trassligt liv i den post-postmoderna samtiden. Med ofta suverän känsla för rytm och rim skildras små tragedier, ännu mindre glädjeämnen och under allt känslan av att det här livet trots allt är det enda vi har."

Tredje pris på 2 000 euro tillfaller Christoffer Steffansson från Vasa för diktsviten ”I tid och otid”. Juryns motivering lyder:

"I dikterna konfronteras en vaken, intellektuellt rörlig blick på vardagen med en mer melankolisk känsla för tillvarons undanglidande, subversiva karaktär. Språket präglas av talspråklig ledighet och en självreflexiv mörk humor."

Christoffer Steffansson.
Bildtext Christoffer Steffansson tilldelas tredje pris i Arvid Mörne-tävlingen 2020.
Bild: Amanda Grönroos

Ett hedersomnämnande tilldelas Alexandra Harald från Jakobstad för en svit uppsluppet livfulla dikter skrivna med stilistisk skärpa. Med säker hand fångar Harald kärlekens jubel och den underliggande oro som blodigt allvar för med sig. "Våga" är ledordet för en poesi som lyckas förena det fuktigt kroppsliga med en hög grad av språk- och stilmedvetenhet.

Ett hedersomnämnande tilldelas Sandra Holmqvist från Vasa för en serie dikter som spelar i välkänd skandinavisk natur och laddar bilderna av barrskogen och vikens vatten med stark personlig närvaro och en nedtonad melankoli. Just lågmäldheten och de säkert behärskade tonfallen gör Holmqvists dikter så övertygande: de har en grafisk skärpa i beskrivningen av yttre natur och inre själstillstånd.

Årets tävlingsjury bestod av litteraturvetaren Mia Österlund (ordförande), författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt samt författaren och översättaren Jonas Ellerström.

Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur.

Arvid Mörne-tävlingen riktar sig till skribenter under 30 år, och i Solveig von Schoultz-tävlingen kan de som fyllt 30 delta.

Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller.

Förutom en penningsumma erbjuds förstapristagarna en kortkurs i skrivande på Nordens folkhögskola på Biskops Arnö i Sverige, och därutöver får alla som premierats i SFV:s litterära tävlingar delta i ett skrivarseminarium.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln