Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wärtsilä inleder samarbetsförhandlingar - 220 jobb kan försvinna i Finland

Från 2020
Uppdaterad 06.05.2020 15:38.
Wärtsilän pääkonttori Helsingin Salmisaaressa
Bildtext 220 jobb vid kan försvinna vid Wärtsilä i Finland.
Bild: Juha Kivioja / Yle

Förhandlingarna förväntas leda till en minskning med omkring 700 arbetstillfällen globalt. Folk är otroligt trötta på det här, säger huvudförtroendeman om de återkommande samarbetsförhandlingarna.

Den bakomliggande orsaken är en omfattande omstrukturering inom affärsområdet Marine. Affärsområdet Energy berörs däremot inte av samarbetsförhandlingarna.

Wärtsilä Finlands vd Vesa Riihimäki säger att det är omöjligt att genomföra bolagets förändringar i organisationsstrukturen utan personalminskning.

Bolaget berättade om sina planer på en organisationsförändring i början av mars.

- För att säkerställa konkurrenskraft och lönsamhet är det nödvändigt att göra en förändring. Även om tidpunkten är utmanande är det snabba genomförandet av den nya organisationen och verksamhetsmodellen viktigt för Wärtsiläs framtida framgång, säger Riihimäki.

Medelålders man i kostym håller tal.
Bildtext Vesa Riihimäki är vd för Wärtsilä Finland.
Bild: Yle/Markus Bergfors

I samband med den globala förändringen i organisationsstrukturen öppnas även över 300 nya positioner som personalen kan söka enligt bolaget.

Den tunga våren fortsätter, huvudförtroendeman bekymrad

Våren har varit tung för många företag, bland dem Wärtsilä. Tidigare i vår rapporterade bolaget att deras rörelserelseresultatet sjönk till 56 miljoner euro.I början av april meddelade man om samarbetsförhandlingar på grund av coronaepidemin.

Ralf Holmlund, huvudförtroendeman för de högre tjänstemännen, är bekymrad över de anställdas ork.

- Folk är otroligt trötta på det här, säger Holmlund som varit med om över 20 omgångar av samarbetsförhandlingar under sina år inom bolaget.

Enligt Holmlund var det väntat att den stora omorganiseringen inom det marina affärsområdet skulle leda till nya samarbetsförhandlingar. Omfattningen av dem var det däremot inte.

- Att det blev så här stort kom nog som en överraskning.

Wärtsilä har cirka 3 800 anställda i Finland, varav 2 950 arbetar i Vasa, 500 i Helsingfors och 350 i Åbo.

Ralf Holmlund i keps och glassögon.
Bildtext Ralf Holmlund är huvudförtroendeman på Wärtsilä.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Enligt Holmlund riskerar samarbetsförhandlingarna slå stort mot Vasa, eftersom Marine är stort på orten.

- Tyvärr ser det ut så. Men vi hoppas förstås på och jobbar för att de nya positioner som öppnas upp ska komma hit i lika stor grad, eller åtminstone till Finland.

Framtidshopp i och med storsatsning

Satsningen på det nya teknologicentret Smart Technology Hub, som Wärtsilä bygger på Vasklot i Vasa, är det som ger hopp just nu konstaterar Ralf Holmlund.

- Den här satsningen är förstås otroligt viktig för Vasa och den har inte försvunnit någonstans. Även om det är massor som är ovisst just nu så ger det lite framtidshopp.

Men för den enskilda medarbetare som denna tuffa pandemivår också blir av med sitt jobb så tröstar det förstås föga, framhåller Holmlund.

- Många har nog ringt och sagt att vi borde göra något. Men alla distansjobbar ju. Ska vi marschera ut från våra hem?

Uppdaterad klockan 15:40 med kommentarer av huvudförtroendemannen Ralf Holmlund.

Diskussion om artikeln