Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Social- och hälsovårdsministeriet: Det är okej att träffa barnbarnen, bara man är försiktig

Från 2020
Uppdaterad 06.05.2020 15:47.
Ett litet barn sitter i en gunga. Barnet är fotograferat så att ansiktet inte syns och hen har en keps med Angry Birdsfigurer på sig. En hand rör barnet i ryggen så att barnet får fart i gungan.
Bildtext Att träffa barnbarnen är okej, enligt ministeriet.
Bild: Silja Viitala / Yle

Regeringen rekommenderar att speciellt riskgrupperna, till exempel över 70-åringarna, fortsätter hålla säkerhetsavstånd till andra. Men enligt Social- och hälsovårdsministeriet handlar det uttryckligen om rekommendationer, inte skyldigheter.

Enligt direktören Tuija Kumpulainen vid Social- och hälsovårdsministeriet, får man alltså träffa sina barnbarn eller gå ut och gå.

– Det är egentligen det samma. Alla gör sina egna beslut. Vi rekommenderar att man håller avståndet och gör det med sunt förnuft. Man kan avgöra vad risken är i förhållande till sig själv, säger hon till Svenska Yle.

Ministeriets kanslichef Kirsi Varhila sa också tidigare på onsdagen till MTV att det är möjligt för över 70-åringar att träffa sina närstående.

– Men det är viktigt att fortsättningsvis tänka på säkerhetsavstånden och man får gärna träffas ute. Ett sådant arrangemang är alltid säkrare än att träffas inomhus, sa Kirsi Varhila i MTV:s Nyhetsmorgon.

Enligt Varhila är det väldigt viktigt att också äldre personer upprätthåller sina sociala kontakter, men Varhila understryker att viruset fortfarande är ett hot.

– Viruset är speciellt farligt för de som är över 70 år. Därför hoppas vi att både de som tillhör åldersgruppen och deras närstående är försiktiga.

I den här artikeln kan du få svar på flera frågor som gäller över 70-åringar som vill umgås med andra människor.

Diskussion om artikeln