Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israelisk lag skyddar den åtalade premiärministern Netanyahu - men folket demonstrerar och vill inte rädda honom

Från 2020
Uppdaterad 06.05.2020 17:04.
Demonstration i Tel Aviv 2.5.2020 i protest mot regeringsplanerna. Demonstranterna håller avstånd till varandra på grund av coronaviruset.
Bildtext Demonstration i Tel Aviv 2.5.2020 i protest mot regeringsplanerna. Demonstranterna håller avstånd till varandra på grund av coronaviruset.
Bild: AFP / Lehtikuva

Frågan om korruptionsanklagelserna mot premiärminister Benjamin Netanyahu ska kunna blockera honom från möjligheten att bilda regering debatteras på olika fronter i Israel. Men enligt Israelisk lag kan en sittande premiärminister inte åtalas.

Den politiska karriären för premiärminister Benjamin Netanyahu - som har suttit vid makten i elva år - står nu på spel. Han anklagas för mutbrott, bedrägeri och trolöshet.

En kontroversiell debatt äger rum i Israels parlament, och det inväntas en maratondebatt före omröstningen. Frågan är om den brottsanklagade Benjamin Netanyahu ska tillåtas bilda en ny regering tillsammans med rivalen Benny Gantz. Det handlar också om att undvika ett fjärde parlamentsval.

Högsta domstolen begrundar också frågan

Samtidigt begrundar landets högsta domstol en rad juridiska aspekter som är kopplade till den överenskommelse som ingåtts. I söndags sändes domstolens sammanträde direkt i tv vilket är ovanligt i Israel. Alla elva domare bar ansiktsmask och separerades från varandra av en genomskinlig plastskärm.

Israels justitiekansler, Avichai Mandelblit, meddelade dock tidigare högsta domstolen att han inte ser någon laglig grund för att fälla Netanyahus och Gantz överenskommelse om en koalition. Enligt honom får domstolen tillämpa rättsliga prejudikat bara i i extrema fall. Hans åsikt stärker Netanyahus och Gantz position.

Högsta domstolen sammanträder för att tackla den besvärliga frågan huruvida en politisk överenskommelse om en ny regering kan godkännas. Jerusalem4.5.2020
Bildtext Högsta domstolen sammanträder i Jerusalem för att tackla den besvärliga frågan huruvida en politisk överenskommelse om en ny regering kan godkännas.
Bild: AFP / Lehtikuva

Premiärministrar skyddas och kan fortsätta att styra trots åtal

Israelisk lag kräver att ministrar - med undantag för premiärministern - måste avgå ifall de åtalas för ett brott. Inte heller en ställföreträdande premiärminister behöver avgå i en sådan situation.

Lagen innebär att Netanyahu kan sitta kvar på sin post genom hela rättegången. Han får då också makt att påverka en rad juridiskt viktiga frågor. Hans inflytande sträcker sig exempelvis också till valet av personer som tar ställning till överklaganden ifall han blir dömd.

Om Netanyahu inte tillåts bilda regering tillsammans med Gantz skulle det sannolikt tvinga fram ett fjärde parlamentsval och paralysera politiken ytterligare.

Och den långvariga politiska krisen i Israel är fortsättningsvis inte över:

  • Tre parlamentsval inom ett år har inte lett till resultat. Varken Netanyahus Likud eller Gantz Blåvitt lyckades få till stånd en regering.
  • Den 20 april enades Benjamin Netanyahu och hans främsta rival Benny Gantz ändå om att bilda en regering, och det började äntligen se ut som om de politiska ledarna hade fått ett slut på det ett år långa dödläget.
  • Netanyahu och den tidigare försvarschefen Gantz, som leder mittenalliansen Blåvitt, undertecknade en överenskommelse efter flera veckors förhandlingar.
  • Tanken var att Netanuahu skulle fortsätta sitta vid rodret i 18 månader varefter Gantz skulle ta över premiärministerposten för de följande 18 månaderna.
  • Överenskommelsen nåddes delvis på grund av coronakrisen.
  • Åtalen mot Netanyahu är problematiska, men anses inte utgöra en laglig grund för att blockera honom från regeringsbildandet.

Hopkopplat med annektering av områden på Västbanken

Regeringsavtalet uppges inkludera en överenskommelse om annektering av palestinska områden på Västbanken.

Netanyahu gick till val med löftet om att låta israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken införlivas med Israel om han får bilda regering.

Också president Donald Trumps fredsplan för Mellanöstern ger grönt ljus för Israels annekteringsprojekt medan palestinierna och stora delar av det internationella samfundet inte godkänner annektering.

Demonstration i Tel Aviv 2.5.2020 mot de nya regeringsplanerna
Bildtext Demonstration i Tel Aviv 2.5.2020 mot de nya regeringsplanerna
Bild: AFP / Lehtikuva

Demonstrationer och ilska mot skyddet av den åtalade premiärministern

En rad skrivelser har lämnats in av olika grupper och oppositionsrepresentanter med påpekanden om att Benjamin Netanyahu inte kan skyddas av den lag som ger en premiärminister rätt att styra trots åtal för brott.

- Korruption har blivit accepterat, och det utgör en del av det stora problemet i Israel i dag, säger Eliad Shraga, som har grundat en grupp som kallas Rörelsen för kvalitetsregering i Israel.

Demonstrationer mot Netanyahu har - trots besvärliga restriktioner på grund av coronakrisen - ordnats varje vecka i Israel. Demonstranterna har varit försedda med ansiktsmasker och har stått på två meters avstånd från varandra.

I söndags samlades demonstranter utanför premiärministers residens i Jerusalem samtidigt som domstolen sammanträdde.

Rättegången uppskjuten till 24 maj - Netanyahu nekar till brott

Den planerade rättegången mot Netanyahu borde ha inletts i april, men sköts fram till den 24 maj på grund av coronakrisen.

Den 70-årige Benjamin Netanyahu har förnekat att han gjort sig skyldig till något olagligt, och kallar utredningarna för en politisk häxjakt.

Källor: AP, The Guardian)
https://www.theguardian.com/world/2020/may/03/top-israeli-court-hears-challenge-to-netanyahu-forming-governmenthttps://svenska.yle.fi/profiles/synprofile/themes/custom/ylethemes/yleadmin/icons/yle/ul.png

Diskussion om artikeln