Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland lättar allt mer på gällande coronarestriktioner

Från 2020
Uppdaterad 06.05.2020 17:04.
Janine och Philip Scholz vigdes vid i en bröllopsceremoni som hölls på en drive in-biograf i Düsseldorf på tisdagen.
Bildtext Janine och Philip Scholz vigdes vid en bröllopsceremoni som hölls på en drive in-biograf i Düsseldorf på tisdagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Tyskland väntas det under de kommande dagarna bli rätt stora lättnader i de gällande coronarestriktionerna. Förbundskansler Angela Merkel har under eftermiddagen diskuterat coronaläget med delstaternas regeringschefer. Det har bland annat handlat om affärer och fotboll.

Flera tyska delstater har under de senaste dagarna redan slopat en hel del av de tidigare gällande restriktionerna och det blir allt svårare för den tyska regeringen att försöka hålla fast vid en enhetlig linje för hela landet.

I dag har man ändå kommit överens om att fortsättningsvis begränsa kontakterna människor emellan fram till den 5 juni. Reglerna luckras ändå upp på så sätt att det nu ska bli möjligt för personer från två olika hushåll att träffas.

Man har också kommit överens om att alla butiker i landet igen ska få hålla öppet. Hittills har det på många håll endast varit mindre affärer som har fått öppna igen.

Uppgifter som har läckt ut inför och under eftermiddagens förhandlingar säger att också förbundskansler Angela Merkel nu allt mer betonar att restriktioner och lättnader är en fråga som delstaterna själva ska ta ansvar för.

Från regeringshåll har man ändå slagit fast en övre gräns för nya infektioner. Om den här gränsen i något skede överskrids ska det bli möjligt att på nytt införa striktare restriktioner på lokal nivå.

Nya restriktioner kommer igen att tillämpas ifall en förvaltningskrets inom sju dagar har över 50 nya infektionsfall per 100 000 invånare.

Bland andra delstaterna Berlin och Hamburg protesterade mot den här gränsen, men enligt nyhetsbyrån dpa ska Merkel ha drivit igenom beslutet för att se till att spridningen av viruset hålls under kontroll.

I Tyskland har man hittills varit inne på en relativt försiktig linje när det gäller att lätta på de restriktioner som har införts.

Delstaterna har pressat på

Trots att man hela tiden har varit mån om att riktlinjerna ska vara så enhetliga som möjligt för hela landet, så har verkligheten under de senaste dagarna ändå sett helt annorlunda ut. Tyskland är för tillfället ett lapptäcke av olika restriktioner.

Redan den första maj köade människor till S:ta Marias basilika i Kevelaer, en viktig katolsk pilgrimsort nära gränsen mot Nederländerna. Bara 150 människor tilläts komma in i kyrkan.
Bildtext Redan den första maj köade människor till S:ta Marias basilika i Kevelaer, en viktig katolsk pilgrimsort nära gränsen mot Nederländerna. Bara 150 människor tilläts komma in i kyrkan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Redan under veckoslutet slog den östtyska delstaten Sachsen-Anhalt fast att man slopar de restriktioner som innebär att man inte får röra sig i grupp utomhus. Från och med i måndags kan fem personer igen träffas på offentlig plats.

I måndags presenterade Niedersachsen en plan som bland annat säger att restauranger ska få öppna måndagen den 11 maj. Från och med måndag ska också allt fler daghem få öppna.

I tisdags meddelade å sin sida också Bayern om långtgående lättnader. Från och med i dag är det i Bayern åter igen tillåtet att lämna sitt hem utan speciell orsak. Också barnbarnen får hälsa på hos sina mor- och farföräldrar.

Besök på äldreboenden blir likaså igen tillåtna, förutsatt att hemmen kan presentera fungerande hygienkoncept.

Videoskandal överskuggar nystart för fotbollen

En av de mest omdiskuterade frågorna i Tyskland har varit om det kan bli en nystart på fotbollssäsongen med matcher inför tomma läktare.

Det tyska ligaförbundet DFL har lagt fram ett hygienkoncept, som nu övertygar politikerna om att ge grönt ljus för fortsatt spel på de högsta liganivåerna.

Exakt när fotbollen kan köra igång är i det här skedet ändå oklart, men enligt dagens beslut ska matcher igen vara möjliga efter mitten av maj.

De tyska ligaklubbarna ska diskutera tidtabellen redan i kväll. Som möjliga startdatum har den 15 och den 21 maj förts fram.

En nystart av säsongen har ändå väckt mycket kritik, bland annat för att klubbarna framförallt vill spela vidare för att få de överenskomna tv-pengarna för matcherna.

Många frågar sig också varför just fotbollen ska få fortsätta när stora delar av det övriga samhället fortsättningsvis står stilla.

Ligans planer för att förhindra smittspridning bland spelarna har också kommit på skam redan långt innan en endaste match har spelats.

Hetha Berlinspelaren Salomon Kalou ställde till med skandal. Här på en arkivbild från oktober 2017.
Bildtext Hetha Berlinspelaren Salomon Kalou ställde till med skandal. Här på en arkivbild från oktober 2017.

Hertha Berlinspelaren Salomon Kalou publicerade i början av veckan en Facebookvideo från lagets omklädningsrum, där spelarna hälsar på varandra genom att skaka hand och där inga avståndsregler respekteras.

I den skandalomsusade videon klagar spelarna över att lönerna har sänkts på grund av krisen och man får också se hur en spelare blir testad för corona utan att personen som utför testet har någon som helst skyddsutrustning.

Flera Bundesligaspelare har under den senaste veckan testat positivt för viruset och frågan om endast spelare eller hela lag ska hamna i karantän i de här fallen är än så länge inte helt klarlagd.

Artikeln har uppdaterats efter Angela Merkels presskonferens klockan 17.03.

Diskussion om artikeln