Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Över fyra års fängelse för den grova misshandeln i Pojo i februari

Från 2020
Pojo kyrkby.
Bildtext Misshandeln skedde i Pojo centrum i februari.
Bild: Yle/Marica Hildén

Den man som i februari misshandlade en kvinna och två män i Pojo har nu fått sin dom. Västra Nylands tingsrätt dömde mannen till över fyra års fängelse för bland annat grov misshandel.

Den dömde mannen misshandlade en kvinna och en man i en lägenhet i Pojo. Han hade druckit både alkohol och handdesinficeringsmedel då han började bete sig våldsamt mot kvinnan.

En annan man i lägenheten fick ett hårt slag mot huvudet och blev medvetslös då han försökte gå emellan. Efter att han återfick medvetandet lämnade han lägenheten och larmade nödcentralen.

Den dömde mannen fortsatte att misshandla kvinnan och knivhögg henne i halsen och i huvudet. Kvinnan fick bland annat ett flera centimeter stort sår i halsen och fördes med ambulans till Mejlans sjukhus i Helsingfors.

Misshandlade förbipasserande man

Samma dag misshandlade den dömde mannen också en för honom främmande person utanför Pojo apotek. Den dömde mannen slog den andre mannen med låset på en spännrem då han inte fick en cigarrett.

Den grova misshandeln avbröts av en man som var i den dömde mannens sällskap.

Före misshandeln vid apoteket hade mannen också hotat en butiksanställd med en tegelsten då hon inte släppte in honom i matbutiken. Mannen hade portförbud på grund av att han tidigare hade snattat i butiken.

Dråpförsök blev grov misshandel

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för dråpförsök på kvinnan i lägenheten och mannen utanför apoteket. Men Västra Nylands tingsrätt ansåg att det inte kunde bevisas att den dömde mannen försökte döda kvinnan och att han vid dådet förstod vad hans handlingar kunde leda till.

Tingsrätten ansåg också att det inte fanns tillräckligt med bevis för att mannen utanför apoteket kunde ha avlidit om spännremslåset hade träffat honom annorlunda i huvudet.

Därför dömdes mannen till fyra år och två månader fängelse för två fall av grov misshandel, ett fall av misshandel och ett fall av olaga hot.

Mannen dömdes också att ersätta offren en summa på totalt närmare 30 000 euro för bland annat sveda och värk, lidande och bortfall av inkomster.

Mannen har sedan tidigare dömts till ovillkorligt fängelse för bland annat upprepade fall av snatteri och misshandel.