Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Internationell toppbadminton i Vanda nästa år – Finland för första gången värd för EM för mixedlag

Från 2020
Uppdaterad 06.05.2020 13:55.
Viktor Axelsen vinner VM-guld 2017.
Bildtext Världsmästaren Viktor Axelsen representerar Danmark.

I början av februari 2021 kommer Finland för första gången någonsin att arrangera EM-tävlingar i badminton. Det är fråga om EM för mixedlag. Badmintonförbundets nya verksamhetsledare Ville Valorinta är eld och lågor över uppgiften.
– Vi är verkligen ivriga över att få arrangera tävlingen här i Finland.

Finland har tidigare ordnat junior-EM, men nästa år är första gången som Finland står värd för en öppen EM-tävling. Det är fråga om EM för mixedlag, vilket innebär att de deltagande länderna ställer upp med ett lag bestående av de bästa herr- och damspelarna.

I varje lagmatch spelas en match av varje kategori, det vill säga en herrsingel, en damsingel, en herrdubbel, en damdubbel och en mixeddubbel.

"Öka synligheten"

Tävlingarna kommer att spelas under vecka 7, det vill säga strax efter Finska mästerskapen som traditionellt går av stapeln i januari-februari-skiftet. EM fungerar också som kval till lag-VM-tävlingen som spelas i Kina i maj 2021.

– Vi är verkligen ivriga över att få arrangera tävlingen här i Finland. Det här är ett perfekt startskott för vår nya strategi som siktar på att öka synligheten och uppskattningen för badminton i Finland. Ett stort evenemang av detta slag spelar en nyckelroll här, säger Valorinta på Badmintonförbundets webbplats.

Att Finland får arrangera mixed-EM innebär att finländare får en unik möjlighet att se världsstjärnor som exempelvis världsmästaren från 2017, dansken Viktor Axelsen – live.

Danmark klar favorit

I tävlingen kommer åtta lag att kämpa om Europamästerskapet. Värdnationen Finland och de regerande mästarna Danmark har en given plats i tävlingen. De sex övriga länderna vaskas fram i kvalen som arrangeras i december.

Danmark har varit det överlägset bästa landet i EM för mixedlag med totalt 17 mästerskap sedan tävlingsstarten 1972. England har vunnit fem gånger, Sverige två gånger och Tyskland en gång.

Övriga medaljnationer under årens lopp är Nederländerna, Polen och Ryssland.

Finland har aldrig vunnit medalj i EM för mixedlag, däremot lyckades Finland med bedriften att vinna brons i EM för herrlag år 2014.

Diskussion om artikeln