Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu kan sommarens läger ordnas - men begränsningar utmanar

Från 2020
Uppdaterad 07.05.2020 10:15.
En bild på ett klädstreck som är upphängt mellan två tallar. På strecket hänger handdukar i olika färger och en del är randiga.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Anna Björkqvist/Yle

Verksamheten i kyrkor och församlingshem har varit på sparlåga i flera veckor, men kan sakta öppnas upp då restriktionerna för folksamlingar luckras upp. På torsdag morgon samlar biskopen kyrkoherdarna i Borgå stift för att informera hur verksamheten kan genomföras enligt regeringens rekommendationer.

Ramarna är ju de samma som regeringen informerade om i måndags, men sen måste vi se hur det här tolkas och genomförs konkret för att passa kyrkans verksamhet, säger Jockum Krokfors som är kyrkoherde i Jakobstads svenska församling.

Sommarevenemang för välbesökta

Krokfors vet att gränsen på 50 personer i en lokal vållar problem i en del välbesökta gudstjänster, medan andra evenemang drar färre deltagare. Också både begravningar och konfirmationer kan dra mer än det tillåtna besökarantalet, säger flera av de österbottniska kyrkoherdarna.

Tomi Tornberg är kyrkoherde i Malax församling
Bildtext Begravningarna i Malax besöks normalt av fler än 50 personer, säger kyrkoherden Tomi Tornberg.
Bild: privat

- Här i Malax är det vanligt att begravningarna är välbesökta. Och en annan stor utmaning är att många av de trognaste kyrkobesökarna tillhör riskgruppen då de är 70+, säger kyrkoherden Tomi Tornberg.

Församlingarna förfogar över stora lokaler, vilket gör det enklare att hålla social distans. Men det blir ändå en del praktiska saker att ta i beaktande om man blir tvungen att dra en gräns vid 50 besökare.

- Samtidigt kan man räkna med att vissa äldre fortsätter delta i gudstjänsterna på distans så länge de rekommenderas att hålla sig borta från folksamlingar, säger Krokfors.

Ungdomar i vita kåpor knäböjer och får nattvarden då de konfirmerats i Pargas kyrka.
Bildtext Social distans under sommarens konfirmationer utmanar församlingarna.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Lägerplaneringen fortsätter

För församlingarna är sommaren en höjdpunkt, då stor del av aktiviteterna för barn och unga äger rum. Tills nu har församlingarna levt med parallella planer, beroende på vilka möjligheter församlingarna skulle ges.

De österbottniska församlingarna har resonerat lite olika kring möjligheterna att ordna exempelvis skriftskolläger. Medan några församlingar antingen skjutit upp lägren till sensommaren eller valt att avstå från övernattningar, räknar andra med att kunna genomföra nära på vanliga lägerkoncept.

Rekommendationen från biskoparna gör gällande att dagsläger kan ordnas från början av juni, så länge social distans kan hållas. Och efter midsommar är det också möjligt att ordna läger med övernattning.

- Vi håller nu på att undersöka saken och vet av erfarenhet att konfirmanderna gärna kommer på läger, säger Hans Boije som är kyrkoherde i Vörå församling.

hans boije, kyrkoherde i vörå församling
Bildtext Hans Boije.
Bild: Lars-Johan Sandvik

De hoppas nu kunna genomföra sitt läger i juni på Klippan i Munsala nästan som vanligt.

- Men kan hända vi måste tänka om lite gällande gruppstorlekar och sådant, men vi räknar på det och hoppas kunna ordna läger i juni.

Digitaliseringen fortsätter

Församlingarna räknar med att sommaren fortfarande blir en exceptionell tid verksamhetsmässigt. Många vigslar och dop har redan skjutits upp. Men till hösten hoppas kyrkoherdarna att församlingslivet småningom ska återgå till normalitet.

- Vi får vänta och se om det blir någon andra våg av epidemin, det vet vi ju inte. Det får man vänta och se.

Fayyah Alessa, en man med glasögon och grön skjorta, ger en psalmbok till en kyrkobesökare inför högmässan i Åbo Domkyrka.
Bildtext Många av de trognaste kyrkobesökarna hör till riskgrupper, men kan också fortsätta följa gudstjänster över nätet.
Bild: Linus Hoffman/Yle

I många av de österbottniska församlingarna säger man ändå att man lärt sig en hel del av de gångna veckorna i fråga om verksamheten. Att ordna evenemang på distans har blivit vanligt i många församlingar och samarbetet med att bland annat strömma gudstjänsterna över nätet har blivit allmänt - ofta i samarbete med lokal tv-kanalerna. Till exempel i Jakobstad har man satsat på att sända gudstjänster och andakter över nätet.

- Det digitala språnget som vi varit tvungna att ta tror jag kommer att ha en stor betydelse. Så vi kommer att fortsätta med de digitala verktygen för att nå ut. Så det bär vi med oss, säger Jockum Krokfors.

Blir det ett komplement eller en ersättning för tidigare verksamhet?

- Det blir ett komplement. Vårt mål är att börja strömma gudstjänster också med bild, så det blir ett komplement. Inget faller bort i det här skedet.