Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 120 miljoner euro i stöd för restaurangbranschens förluster - regeringen höll presskonferens

Från 2020
Uppdaterad 06.05.2020 19:07.
Svenska Yle live: Regeringens presskonferens - Spela upp på Arenan

Regeringen har kommit överens om hur man ska kompensera och stöda restaurangbranschen under den påtvingade coronastängningen. De sista detaljerna filas för att riksdagen ska få lagförslaget senast på fredag.

Det blir ett stödpaket på cirka 123 miljoner euro för restaurangbranschen, meddelade arbetsminister Tuula Haatainen (SDP).

Regeringen vill följa riksdagens krav på en kompensation för stängningen av alla drabbade inom branschen den 4 april på grund av coronaepidemin.

Tudelat stöd som gynnar mindre restaurangföretag

Det blir ett tudelat stödpaket. Den första delen ska ge 40 000 anställda inom restaurangbranschen möjlighet att gå på jobb igen så snabbt som möjligt då de öppnar i juni.

Företagen inom restaurangbranschen får ett stöd på 1000 euro per återanställd, på basen av ansökan. Stora restaurangföretag kan få stöd för maximalt 800 anställda.

Minister Tuula Haatainen motiverar stödet med att man vill få igång restaurangnäringen igen. Det skulle också ha kostat lika mycket att betala arbetslöshetsunderstöd åt de permitterade.

Syselsättningsstödet går på 40 miljoner euro och den andra delen är värd cirka 83 miljoner euro.

Det är ett stöd som ersätter förlorade intäkter på basen av uppgifter som månatligen ges till skatteverket. Kompensationen beviljas huvudsakligen utan ansökan.

"Det tog inte lång tid"

Arbetet med det nya restaurangstödet har varit lagtekniskt svårt, sa minister Tuula Haatainen, tjänstemännen har jobbat “nästan dygnet runt”.

Ministern höll ändå inte med om att det har tagit lång tid.

- Nu är det klart och jag är glad. Sex veckor är inte lång tid för en helt ny modell för stöd och kompensation. Ett vanligt lagförslag hade tagit över ett år för att genomföra i en så stor reform sa Tuula Haatainen.

Det har varit många detaljer i ärendet, tillsammans med Finansministeriet och Skatteförvaltningen. Man ville också koordinera med helheten och övriga företagsstöd.

De första stöden kan betalas några veckor efter att frågan är slutbehandlad i riksdagen.

"Borde ha varit dubbelt större"

Restaurangbranschen har redan hunnit protestera mot stödsumman. Den borde ha varit dubbelt större, anser restaurangägarnas intresseorganisation Mara. Stödet borde vara på 350 miljoner euro.

Man protesterar mot att de stora restaurangföretagen missgynnas. Dessutom borde också arbetsplatsrestaurangerna få ta del av stöden. Branschen vill också betala lägre skatter för verksamheten.

Branschorganisationen hoppas att riksdagen nu ska höja de föreslagna stödsummorna.

Presskonferensen streamades med simultantolkning och du kan följa med den sändningen genom att trycka på artikelns huvudbild.

Du kan klicka på den här länken om du vill följa med den finskspråkiga versionen av presskonferensen.

Du kan följa Svenska Yles liveblogg från presskonferensen, som nu har avslutats. Redaktör är Bengt Östling:

Diskussion om artikeln