Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kommer vi sitta på uteserveringar i sommar? Det beror på kommande regler och om det är lönsamt för företagarna

Från 2020
Folk sitter och njuter av värmen på en uteservering utanför Stockmanns varuhus.
Bildtext Blir det soldyrkande på uteserveringen i juni?
Bild: Frida Holmberg / Yle

Säsongen för uteserveringar börjar i juni om regeringens begränsningar gör det möjligt. Yle Uutiset kollade upp hur läget ser ut i Helsingfors.

Tänk dig en kall dryck i gott sällskap och i solsken. Många började drömma om häng på uteserveringar då regeringen meddelade om att man nu börjar lätta på coronarestriktionerna. Uteserveringarna får öppna stegvis den 1 juni om virusspridningen inte eskalerar. Men kommer vi kunna sitta på uteserveringar i sommar?

I Helsingfors förbereder sig restaurangkedjorna på att uteserveringarna kan öppnas genast då det är möjligt och lönsamt för företagarna.

– Vi är förberedda på att uteserveringarna kan öppnas genast i början av juni. Vårt mål är att följa rekommendationerna om avstånd oavsett om det är obligatoriskt eller inte, säger Aku Vikström som är vd för restaurangkedjan Noho Partners.

Försommaren är oftast den bästa tiden för uteserveringarna.

– Efter en ekonomiskt dålig vår skulle det vara viktigt för många krögare att kunna öppna uteserveringen, konstaterar krögaren Tarja Palomäki vid kedjan Happy Hour Restaurants.

Krögarna tänker sig att konsumenterna hellre sitter på uteserveringar än inne, eftersom man kanske känner sig tryggare utomhus med andra människor.

Om begränsningarna är för strikta kan uteserveringarna hållas stängda

Att kunna öppna restauranger kräver ännu att lagen ändras så att man kan reglera kundmängderna och öppethållningstiderna. Riksdagen ska behandla frågan senast den 13 maj.

Coronakrisen har slagit hårt mot restaurangbranschen och uteserveringarna kommer inte att öppnas ifall det inte är lönsamt för företagarna. Ifall regeringens restriktioner blir för strikta vad gäller mängden kunder och avstånd, så kan det bli svårt för företagarna att öppna uteserveringarna.

Ifall uteserveringen endast får ha öppet lunchtid är det en dödsstöt för företagarna, enligt krögarna. Enligt dem går försäljningen som hetast andra tider än mitt på dagen.

Enligt Palomäki är också förbudet på sammankomster med över 50 människor på gränsen för ifall det är lönsamt att öppna uteserveringen eller inte.

– Med den kundmängden har jag råd att endast anställa en person. Det kunde vara bra om man kunde utöka utskänkningsområdet tillfälligt för då kunde man ställa borden på längre avstånd från varandra säger Palomäki.

Joonas Keskinen som är chef vid restaurangkoncernen Ravintolakolmio är hoppfull inför frågan, men väntar ännu på regeringens specificeringar.

– Det skulle förstås vara fantastiskt om vi kunde göra så. Vi behöver ändå tydliga instruktioner för hur vi ska gå till väga i praktiken. Det finns säkert uteserveringar som inte på grund av fysiska gränser kan göras större, men det finns också uteserveringar som man man kan utöka. Det här kräver ändå samarbete mellan markägarna, tillståndsmyndigheterna och krögarna, säger Keskinen.

Kan bli köer hos regionalförvaltningsverken

På samma gång som restaurangägarna förbereder sig för regeringens instruktioner, förbereder sig tjänstemännen för pappersarbetet som väntas öka. Vid regionalförvaltningsverken är man beredda på att ansökningarna som gäller utskänkningstillstånd kan öka.

– Restaurangerna har förståeligt nog bråttom med att få sina tillstånd sen när lagen gör det möjligt. Vi strävar efter att vi inte ska vara en fördröjande faktor här, säger Riku-Matti Lehikainen som är direktör för alkoholförvaltningen vid Södra Finlands regionalförvaltningsverk.

Enligt Lehikoinen går det snabbare att behandla nya tillstånd för restauranger som vill utöka sitt utskänkningsområde än för restauranger som vill skapa en helt ny uteservering.

– Om det inte finns en uteservering börjar vi från noll. För ett tillstånd att sälja alkohol måste vi be polisen om ett utlåtande och höra husbolag som finns i närheten. Det här tar minst två veckor, säger Lehikoinen.

Också tillstånd av markägaren som hyr ut uteserveringens plats behövs för att kunna utvidga uteserveringen. Enligt Helsingfors stad är de flesta tillstånden mångåriga kontrakt. Enligt staden har endast få kontrakt avslutats. Också staden är beredd på att ansökningarna kan öka.

Tidigare år har säsongen för uteserveringar varat från början av april till slutet av oktober i Helsingfors. I början av coronakrisen flyttade staden framåt säsongsinledningen till juni så att restaurangägarna inte skulle behöva betala hyra för en uteservering som är stängd.

I Amsterdam har man löst problemet med smittorisken så här:

Programmet är inte längre tillgängligt
Restaurangmiddag i glasbås - nytt experiment ska göra det möjligt att gå ut och äta trots coronarestriktioner - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Istutaanko kesäkuussa terasseilla? Riippuu tulevista rajoituksista, sillä ravintoloitsijat eivät avaa terasseja ellei se ole kannattavaa skriven av Saija Nironen. Översättningen gjordes av Saga Mannila.

Diskussion om artikeln