Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Prags frispråkiga borgmästare provocerade Ryssland - nu lever han med polisbeskydd på grund av dödshot

Från 2020
Prags borgmästare Zdeněk Hřib sitter i stadshuset i Prag. Zdeněk Hřib representerar tjeckiska Piratpartiet.
Bildtext Prags borgmästare Zdeněk Hřib har under sina 18 månader vid makten retat upp Kina, Ryssland, den pro-ryska tjeckiska presidenten och den tjeckiska högerregeringen.

Hörde du att Prags borgmästare lever under dödshot? Tjeckiska säkerhetstjänsten pekar ut en rysk agent som ska ha kommit till Tjeckien för att förgifta Zdeněk Hřib, piratpartisten från Prag.

- Som en folkvald politiker står jag bakom mina värderingar, trots att det nu innebär en säkerhetsrisk för mig. Jag har en skyldighet att försvara yttrandefriheten, säger Prags borgmästare i en intervju för Svenska Yle.

Vad är det han talar om?

Om du missat att ett ordkrig uppstått mellan Tjeckien och Ryssland är det inte så konstigt. Ryssland, Tjeckien och resten av världen är upptagna med coronakrisen.

Precis före Valborg kom nyheten att en rysk agent, enligt tjeckiska säkerhetstjänstens uppgifter, planerat att mörda Prags borgmästare.

Du kan läsa vår nyhet om saken här.

Ryssland avvisar anklagelserna som ogrundade och falska.

I skrivande stund finns ingen säker information om hur långt gångna de eventuella ryska planerna på att mörda Zdeněk Hřib har varit.

Tjeckiska säkerhetskällors ord i en tidningsartikel står mot det officiella Rysslands blånekande.

Tjeckisk säkerhetstjänst och polis tar ändå saken på största allvar och bevakar nu Hřib och två andra av Prags lokalpolitiker dygnet runt.

- Det är totalt oacceptabelt att det funnits en mordplan riktad mot mig, säger, Hřib.

Oliktänkare lever farligt

Flera ryska oliktänkare och oppositionella har mördats både inom landets gränser och utomlands under de senaste årtiondena.

I fallet Aleksander Litvinenko kom brittiska utredare fram till att spåren leder till Moskva.

I fallen Anna Politkovskaja och Boris Nemtsov, båda kända Putin-kritiker, finns misstankar om att morden beställts av Kreml. Det här konstaterar OSCE i en rapport om mordet på Boris Nemtsov.

Men varför skulle det då ens finnas en tanke i Ryssland att ta en lokalpolitiker i Prag av daga?

I tjeckisk och internationell press har två huvudskäl angetts: dels att
en staty föreställande en sovjetisk marskalk nedmonterats
, dels att området framför den ryska ambassaden i Prag namngetts efter den mördade ryska oppositionspolitkern Boris Nemtsov.

Det här är symboliska handlingar kopplade till rysk historia som fått det officiella Ryssland och den ryska ambassaden i Prag att rasa.

Den 24 februari 2020 beslut Prags lokalpolitiker att namnge området utanför ryska ambassaden till Boris Nemtsovs torg. Boris Nemtsov var en rysk oppositionspolitiker och Putin-kritiker som mördades vintern 2015.
Bildtext Ryska ambassaden i Prag ligger precis invid den plats som numera officiellt heter Boris Nemtsovs torg. Prag följde Washingtons, Vilnius och Kievs exempel att ändra namnet på en plats nära den ryska ambassaden för att hedra minnet av den mördade ryska politikern Boris Nemtsov.

"Jag sysslar inte med utrikespolitik"

Vilken slags politiker är då Prags borgmästare?

Zdeněk Hřib är piratpartist och en del av en ny generation av tjeckiska politiker.

Hřib valdes i november 2018 till Prags borgmästare och har sedan dess varit med om att fatta flera beslut som nått över den internationella nyhetströskeln.

Hösten 2019 såg Hřib till att Prags vänortsavtal med Peking avbröts med hänvisning till att han ville försvara mänskliga rättigheter.

Zdeněk Hřib godkände inte att Kina ville ha kvar en klausul i vänortsavtalet om att Taiwan inte är självständigt utan ska ses som en del av Kina (den så kallade "ett Kina"-politiken).

Kort efter att avtalet med Peking avbrutits knöt Prag ett nytt vänortsavtal med - gissa vem? Jo, det nya avtalet knöts med Taiwans huvudstad Taipei.

Taipeis borgmästare Ko Wen-je skakar hand med Prags borgmästare Zdeněk Hřib efter att Prag knutit ett vänortsavtal med Taiwans huvudstad Taipei.
Bildtext Taipeis borgmästare Ko Wen-je och Prags borgmästare Zdeněk Hřib träffades i Prags gamla stad efter att Prag knutit ett vänortsavtal med Taiwans huvudstad Taipei i januari 2020. I oktober 2019 bröt Prag sitt vänortsavtal med Peking.

Precis före julen 2019 knöt Zdeněk Hřib tillsammans med tre övriga centraleuropeiska borgmästare en pakt som de kallade "De fria städernas pakt". I pakten ingår också Warszawa, Bratislava och Budapest.

Städerna ville enas kring paroller som frihet, demokrati, tolerans och rättsstatsprincipen men udden är riktad mot den nationalism och populism som borgmästarna anser att de egna ländernas regeringar står för.

Och i februari i år invigde Zdeněk Hřib ett nytt torg i Prag. Ett medborgarinitiativ ville att området framför ryska ambassaden skulle döpas till "Boris Nemtsovs torg".

Zdenek Hrib på Boris Nemtsovs torg i Prag tillsammans med Nemtsovs dotter Zhanna.
Bildtext Zdeněk Hřib invigde Boris Nemtsovs torg i Prag den 27. februari 2020, exakt fem år efter att Boris Nemtsov mördades i Moskva. Nemtsovs dotter, Zhanna Nemtsova, talade vid ceremonin. Zhanna Nemtsova jobbar som journalist på Deutsche Welle.
Bild: Martin Divisek / EPA

Hřib ser själv namnändringen som ett slag för mänskliga rättigheter.

- Vi politiker ville följa våra invånares önskan.

Ryssland har reagerat ilsket på namnbytet. Kreml beskrev namnändringen som en inblandning i ryska interna angelägenheter.

Och ryska ambassaden i Prag har vägrat ändra sin adress till "Boris Nemtsovs torg". Till exempel på ambassadens webbplats står fortfarande den gamla adressen, "Torget under kastanjerna".

- Jag förstår inte varför Ryssland reagerat så här, säger Zdeněk Hřib.

Prags borgmästare lyfter upp att Vladimir Putin själv för fem år sedan fördömde Nemtsovs mord som vidrigt och cyniskt och att gärningsmännen måste bestraffas.

- Varför passar det inte att Prag hedrar minnet av Rysslands förre vice premiärminister, frågar Hřib.

Och jo, det stämmer att Boris Nemtsov, som mördades för fem år sedan vid en bro utanför Kreml, i slutet av 1990-talet var vice premiärminister i Ryssland under Boris Jeltsin.

Men Nemtsov är inte vilken tidigare vice premiärminister som helst.

Under 2000-talet blev han en synlig oppositionspolitiker i Ryssland som ofta publicerade rapporter som avslöjade korruption i den ryska eliten. Boris Nemtsov var en skarp kritiker av Vladimir Putin.

Blommor och foton förs regelbundet till den plats nära Kreml i MOskva där oppsitionspolitikern Boris Nemtsov mördades. Myndigheterna har inte tillåtit att et permanent minnesmonument ska resas på platsen.
Bildtext Boris Nemtsovs sköts till döds i slutet av februari 2015 i närheten av Kreml.

Myndigheterna har inte tillåtit ett permanent minnesmärke på mordplatsen i Moskva, istället har blommor och minnesplakat effektivt städats bort.

Till BBC säger Hřib att han "inte sysslar med utrikespolitik", apropå frågan om nedmonteringen av sovjetstatyn och frågan om Boris Nemtsovs torg kan påverka rysk-tjeckiska relationer.

- De ärenden vi sysslar med är kopplade till Prag och till Prags invånare. Frågor om tjeckisk utrikespolitik lämnar jag till det tjeckiska utrikesministeriet, säger Zdeněk Hřib till Svenska Yle.

En som offentligt vädrat sin irritation över Hřibs många utspel är Tjeckiens president Miloš Zeman som åtminstone tidigare varit mån om goda relationer med Ryssland.

- Det här är ett tydligt politiskt steg... först går han till attack och sedan gömmer han sig bakom en buske, sade Zeman appropå frågan om Boris Nemtsovs torg.

Diskussion om artikeln