Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spelarna pustar ut när fotbollsligan har ett konkret premiärdatum – Tommi Jyry litar på att myndigheterna inte utsätter idrottarna för stor smittorisk

Från 2020
KuPS firar sitt ligaguld.
Bildtext KuPS säkrade fotbollsguldet efter en dramatisk höst i fjol.
Bild: Lehtikuva

Fotbollsligan har spikat ett premiärdatum – och det får spelarna att se ljusare på en tuff och mentalt jobbig period. KuPS-mittfältaren Tommi Jyry säger att spel inför tomma läktare är ett pris han är beredd att betala för att få spela matcher igen.

Onsdagen den 6 maj visade sig bli ett glädjedatum för finländska fotbollsvänner. Både herrarnas och damernas liga gick ut med sin startdag.

I nästan två månader har lagträning varit förbjudet i Finland på grund av coronaviruset. Därför är Tommi Jyry extra lättad när Yle Sporten pratar med honom.

– Jag är väldigt lättad. Det känns sjukt skönt att åtminstone veta när säsongen börjar. Det har varit ganska långa månader, men att ha ett konkret datum att se fram emot känns otroligt bra.

Det regerande mästarlaget KuPS tränade på förmiddagen i Kuopio. Då visste spelarna inte att ligan skulle skicka ut den här nyheten.

Jyry läste om beskedet via Ilta-Sanomat – och det fick honom att pusta ut.

– Jag skulle ljuga om jag påstår att den här perioden inte har varit tung. Vi är vana att träna med laget och skulle ha förberett oss för säsongen. I stället blev det träning där hemma för sig själv. Det var tungt mentalt.

Tränat i mindre grupper

I ungefär två veckor har de flesta ligalagen tränat i mindre grupper. För KuPS har det handlat om fyra spelare och en tränare. Spelarna har delats upp enligt position.

– Reglerna har varit jättestrikta. Alla måste ha handskar på händerna, ingen får röra bollen med händerna eller huvudet, vi ska ha två meters avstånd mellan varandra och byter om hemma, säger Jyry.

– Men det har ändå varit skönt att se en del av killarna. Det har underlättat det mentala.

Tommi Jyry jublar efter ligaguldet.
Bildtext Tommi Jyry flyttade till Kuopio och blev finländsk mästare i höstas.
Bild: All Over Press

Enligt Bollförbundets nya riktlinjer kommer lagen att få trappa upp träningen under maj. Från och med juni är tanken att lagen ska kunna återgå till normal lagträning.

Hur ser du på smittorisken?

– Jag litar på att de som tagit besluten är smartare än jag själv, vet vad de håller på med och inte utsätter någon för en smittorisk. Det är klart att det finns en risk, men det ska åtminstone inte vara någon akut fara. När ligan kör i gång är det noga genomtänkt.

– Hälsan går först och om det dyker upp coronafall vet vi inte vad som händer.

Bollförbundet utreder möjligheter till publik

Det är fortfarande oklart om läktarna står tomma när ligan inleds. Arrangemang med över 500 personer är inte tillåtet i Finland fram till slutet av juli, men Bollförbundets ordförande Ari Lahti säger till Yle Urheilu att man utreder möjligheterna.

Framför allt handlar det om att arenornas sektioner skulle delas in så att maximalt 500 personer skulle finnas på varje sektion.

Bollförbundet ska diskutera med Regionförvaltningsverket och staten om det är möjligt att ta in mer än 500 åskådare med strikta och tydligt indelade sektioner.

– Matcher med publik är givetvis oerhört viktigt för klubbarnas överlevnad. Men vi utgår från vad myndigheterna bestämmer, säger ligans vd Timo Marjamaa till Yle.

Veckorna i juni blir riktigt viktiga för att hinna komma in i rytmen innan rumban startar. Det minskar skaderisken

― Tommi Jyry

Tommi Jyry är inställd på att åtminstone en del av ligasäsongen spelas utan publik.

– Det är givetvis tråkigt, men om det är priset som vi ska betala för att få spela fotboll just nu är det okej för mig.

Förvånad över spelschemat

Däremot blev KuPS-mittfältaren förvånad när han fick veta att målet är att spela fotbollsligan som planerat – det vill säga en grundserie på 22 matcher och en övre och nedre slutserie.

– Slutserierna förvånade mig – men det blir sjukt roligt att spela många matcher. Veckorna i juni blir riktigt viktiga för att hinna komma in i rytmen innan rumban startar. Det minskar skaderisken.

Om klubbarna får grönt ljus att sälja biljetter ger det lite klirr i allt tommare kassor. Många lag – bland annat KuPS – har sänkt spelarnas löner under coronapandemin.

För några veckor sedan presenterade spelarfacket resultatet av en internationell undersökning där finländska spelare deltog. Den visade att många har haft det tungt mentalt under coronatiden och känt större oro för sin karriär.

– Jag skulle ljuga om jag säger att jag inte har varit orolig. Man hade sina funderingar. Det värsta har varit ovissheten, säger Jyry.

– Alla förstår att klubbarna lider när det inte spelas matcher. De är väldigt beroende av biljettintäkterna. Efter dagens besked känns det ändå mycket bättre.