Läroplikten ska förlängas till 18 år - kritikerna tycker det blir dyrt och att det knappast hjälper alla att få en examen
Regeringen vill att alla ungdomar ska få en examen på andra stadiet och planerar därför att förlänga läroplikten till 18 år. “Vi tycker inte alls att det är en bra idé” säger Emilie Jäntti på Finlands svenska skolungdomsförbund.
Idag är det hela 15 procent av varje årskull som hoppar av andra stadiet eller aldrig börjar studera efter nian, och därför inte får någon examen från gymnasiet eller yrkesskolan.
Genom att förlänga läroplikten till 18 år tänker sig regeringen att alla ungdomar ska få en examen. En examen ökar chanserna att få jobb och klara sig senare i livet.
Man får ju sluta när man blir 18, det betyder egentligen att hela andra stadiet inte blir obligatoriskt
I dag tar läroplikten slut efter nionde klass, eller då man fyllt 17 år.
FSS: Obligatorisk läroplikt hjälper inte hemmasittarna
Även om grundidén anses vara bra, så är flera kritiska till om förlängd läroplikt verkligen hjälper dem som annars skulle hoppa av skolan.
- Om man mår dåligt eller har problem i familjen, så tror jag inte att det hjälper att någon säger att det är obligatorisk skolgång. Man måste börja tackla grundproblemet först, säger Emilie Jäntti, ordförande på Finlands svenska skolungdomsförbund, FSS.
Jäntti anser att man istället borde satsa mera resurser redan i grundskolan för att fånga upp de elever som redan då blir hemmasittare.
- Vi tycker inte alls att det är en bra idé. Vad är det som får en att hoppa av och inte vilja vara i skolan? Och hur kan man få ungdomarna som blir marginaliserade att vilja hållas kvar i skolan?, frågar Jäntti.
Efter coronaepidemin har flera i skolvärlden ifrågasatt om pengarna kommer att räcka till för en så här stor förnyelse
Den obligatoriska läroplikten skulle gälla tills alla fyllt 18 år, men oftast får man examen först som 19-åring. Förlängd läroplikt garanterar alltså inte att alla får en examen.
- Man får ju sluta när man blir 18. Det betyder egentligen att hela andra stadiet inte blir obligatoriskt, säger Jäntti.
Gymnasieböcker, datorer och skolresor blir gratis
Undervisningsministeriet har under våren förberett för att förlänga läroplikten till 18 år. Lagförslaget gick på remiss den sista april och meningen är att den nya lagen träder i kraft redan i januari nästa år.
Förlängd läroplikt skulle gälla dem som går ut nian nästa år.
- Det behövs olika slags stödfunktioner för att de studerande som har svårigheter ska klara utbildningen. Att bara höja åldern räcker inte, säger Mika Tammilehto, överdirektör på avdelningen för gymnasie- och yrkesutbildning på Undervisningsministeriet.
Regeringen har reserverat 22 miljoner euro för nästa år. Från och med år 2024 beräknas den förlängda läroplikten kosta staten 129 miljoner euro.
För samtidigt som läroplikten förlängs, så blir också studierna på andra stadiet gratis.
- Skolmaterial och skolresor kommer att bli gratis. Det är sådant som studeranden eller föräldrarna har betalat själva hittills, säger Tammilehto.
Räcker pengarna för en så här stor satsning?
Att förlänga läroplikten är en av regeringens stora satsningar. Efter coronaepidemin har flera i skolvärlden ifrågasatt om pengarna kommer att räcka till för en så här stor förnyelse.
- Kanske det kunde skjutas fram lite och istället skulle man satsa mera pengar på stödfunktioner för de barn som har blivit lidande av den här distansundervisningen. Det är det kritiken har gällt just nu, säger Laila Andersson, rektor för yrkesinstitutet Prakticum.
Då undervisningen ska bli gratis för studerandena, undrar Andersson också om pengarna kommer att räcka för att finansiera själva utbildningen i yrkesskolorna.
I dag betalar yrkesstuderandena själva för sina datorer och redskap.
- Kockarna behöver knivar och frisörerna behöver sina redskap och det köper de själva nu. Om det verkligen ska bli förlängd läroplikt så betyder det att det här borde bli gratis för studerandena.
Trots att den obligatoriska läroplikten skulle ta slut vid 18 års ålder, så fortsätter utbildningen på andra stadiet att vara gratis tills studeranden har fått en examen eller fyllt 20 år.
- Det blir nog en jättestor kostnad. Då måste man igen fundera om det är det här som vi nu ska prioritera allra högst, säger Andersson.