Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Minskat narkotikabruk och sparsamt med permissioner – vardagen på Åbo fängelse har förändrats av coronaepidemin

Från 2020
En man i uniform står utanför Åbo fängelse. Till vänster en gul skylt där det står att obehöriga inte har tillträde.
Bildtext Brottspåföljdsförman Björn Lindström säger att vardagen förändrats till en del på Åbo fängelse på grund av coronaepidemin.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Det är inte bara ute i samhället som coronaepidemin har förändrat människors vardag. Också rutinerna vid fängelserna har förändrats.

Björn Lindström, som är brottspåföljdsförman på Åbo fängelse, säger att restriktioner gällande exempelvis gruppstorlekar har lett till att man fått göra en del anpassningar på fängelset.

En vardag på Åbo fängelse

Till exempel tar man inte längre emot utomstående som leder grupper i olika aktiviteter, och grupper på fler än tio personer är inte tillåtna.

Enligt Lindström har det mesta ändå gått förvånansvärt smidigt; både fångar och personal förstår att det är på grund av coronakrisen som förändringarna har införts.

Den största skillnaden nu jämfört med innan coronakrisen är att inga utomstående får komma till fängelset förutom jurister, poliser och andra tjänstemän. En av de större stressfaktorerna för fångarna är att också kontakten med anhöriga nu sker på distans via exempelvis videosamtal.

En man i uniform står utanför porten till Åbo fängelse med ryggen vänd mot kameran..
Bildtext Både fångar och personal på Åbo fängelse har överlag tagit väl emot nya instruktioner och regler som kommit till följd av coronakrisen, säger Björn Lindström.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Det här har dessutom vållat en del praktiska bekymmer i vardagen, då inte alla anhöriga har tillgång till eller kunskap om hur man använder sådan teknik.

- Alla är inte så insatta i olika datagrejer - Skype har nog varit ett problem på det sättet.

Permissioner minskat med 90 procent

Trots att fångarna har tagit det mesta med ro, finns det en sak som grämer dem extra mycket; man är nämligen mycket restriktiv med att tillåta fångarna på permission. De som får permission får stanna i karantän när de kommer tillbaka till fängelset på en annan avdelning.

- Permissioner är väldigt sällsynta för tillfället, säger Lindström.

Lindström uppskattar att man dragit ned på permissionerna med nästan 90 procent, vilket har väckt missnöje bland fångarna, även om det inte har lett till några större utbrott.

- Det är en svår sak för fångarna att förstå att det är på grund av coronaviruset, säger han.

Svårare att få tag på droger

Det har tidigare rapporterats om att coronakrisen lett till att det blivit allt svårare att få tag på droger i landet. I Åbo fängelse synliggörs fenomenet framför allt genom att den grova narkotikaanvändningen på avdelningarna har minskat, berättar Lindström.

Bild från porten till Åbo fängelse med en gul skylt till vänster där det står att obehöriga inte har tillträde.
Bildtext Åbo fängelse ligger i Starrbacka utanför Åbo centrum.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- Det är ju positivt för oss. Vi vet nu att drogerna inte kommer in med andra parter på grund av att de inte får komma hit.

Enligt Lindström har den minskade mängden droger på fängelset ändå inte lett till några större problem eller frustration mellan fångarna.

- Det fungerar helt normalt, säger han.

Lätt att spärra av coronaviruset på små avdelningar

Fängelset är också väl förberett inför ett eventuellt coronautbrott bland fångarna, och Lindström är inte speciellt orolig inför en sådan situation. Fångar som misstänks vara smittade av coronaviruset skickas till en skild avdelning. Där finns sjukvårdspersonal som bedömer hur den enskilda coronapatientens situation ska tas om hand.

En man i uniform tittar snett till vänster mot kameran.
Bildtext Björn Lindström säger att fängelset är väl förberett på ett eventuellt coronautbrott.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- Åbo fängelse är gjort på det sättet att här är massor med små avdelningar så vi får snabbt stängt de avdelningar där det finns corona.

På Åbo fängelse har man också skilda instruktioner och åtgärder för fångar i riskgrupper.

- Det är allt från att de själva får välja om de vill vara isolerade från andra fångar och det finns också möjlighet till munskydd och liknande. I sådana här stängda fängelser har vi det jättebra att man den största delen av dagen kan vara bara för sig själv och på det sättet kan man minska på risken att smittas.

Diskussion om artikeln