Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstadsnämnd besvärar sig över Ekofish miljötillstånd – vill veta varför det krävs miljökonsekvensbedömning i Kaskö men inte i Jakobstad

Från 2020
Uppdaterad 07.05.2020 09:07.
Sol över havet
Bildtext Arkivbild. Beredningen ville att Jakobstad ska nöja sig med tillståndet, men efter en omröstning som slutade 5-4 blev det besvär.
Bild: Yle/Linus Hoffman

En miljökonsekvensbedömning borde ha gjorts innan företaget Ekofish fick tillstånd för fiskodling från Regionförvaltningsverket. Det anser miljö- och byggnadsnämnden i Jakobstad.

Nämnden beslöt efter omröstning 5-4 att söka besvär hos Vasa förvaltningsdomstol.

- Vi gör det här för att få någon sorts jämlik behandling och konsekvenser i vad Regionförvaltningsverket gör, säger nämndens ordförande Bjarne Kull (SDP).

Bjarne Kull har svårt att hitta fler sparobjekt i budgeten
Bildtext Bjarne Kull (SDP) vill se jämlikt och konsekvent agerande av Regionförvaltningsverket.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Förslaget enligt beredningen var att staden ska godkänna Regionförvaltnignsverkets beslut om tillstånd. Anna-Maija Lyyra (Gröna) kom med motförslaget som fick stöd av Pontus Blomqvist (SFP).

Ekofish kan inleda verksamheten

Enligt Kull förundrar sig nämndens medlemmar över att det behövs en miljökonsekvensbedömning i Kaskö men inte i Jakobstad.

- Regionförvaltningsverket konstaterar att ingen miljökonsekvensbeöming behövs för 950 000 kilogram här men i Kaskö har man en lika stor anläggning där det behövs. Frågan är varför denna skillnad, säger Kull.

Mängden har senare dragits ner till 700 000 kilogram men nämnden vill ändå reda ut frågan.

Besvärstexten kommer ändå inte att påverka Ekofish planer i det här skedet. I Ekofish miljötillstånd stipuleras nämligen att företaget får påbörja sin verksamhet även om besvär lämnas in.

Så varför lämnar ni ens in besvär då?

- Med tanke på fortsättningen kan man se att det är nödvändigt. Om tanken är att det här inte påverkar miljön alls det vill säga har noll belastning, och inte behöver miljökonsekvensbedömning så kan det hända att man i nästa skede kan göra en till odling med noll belastning, säger Kull.

Artikeln uppdaterades 6.5 kl. 22. Rubriken ändrades så att det står Jakobstadsnämnd i stället för Jakobstad i början.