Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polska presidentvalet skjuts upp - i sista minuten

Från 2020
Uppdaterad 07.05.2020 07:32.
Den sittande presidenten Andrzej Duda (till vänster) och hans medhjälpare bar ansiktsmask då de lämnade en tv-studio efter en valdebatt på onsdagen.
Bildtext Den sittande presidenten Andrzej Duda (till vänster) och hans medhjälpare bar ansiktsmask då de lämnade en tv-studio efter en valdebatt på onsdagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det polska presidentvalet skulle ha hållits redan på söndag, men skjuts upp. Polens styrande parti, nationalkonservativa Lag och rättvisa, tvingades gå med på att inte heller val genom poströstning är möjligt så snabbt.

Sent på onsdag kväll meddelade ledaren för Lag och Rättvisa (PiS), Jarosław Kaczyński och koalitionspartnern Jarosław Gowin, ledaren för högerpartiet Poruzumienia, att de kommit överens om att ställa in söndagens val och att ett nytt valdatum meddelas senare.

Coronavirusutbrottet och virusrestriktionerna hade omöjliggjort ett normalt val nu den 10 maj och det har pågått en hård strid mellan PiS och oppositionen om valet, om när det ska hållas och hur.

Den sittande presidenten Andrzej Duda leder i opinionsmätningarna och ses som det styrande partiets man. PiS och Kaczyński har absolut velat hålla valet som planerat, medan oppositionen beskyllt PiS för att vilja tjäna sina egna politiska syften med risk för folkhälsan.

PiS:s och hela Polens starke man Jarosław Kaczyński under parlamentsdebatten på onsdagen.
Bildtext PiS och hela Polens starke man Jarosław Kaczyński under parlamentsdebatten på onsdagen.

Oppositionen har hela tiden velat skjuta upp valet, bland annat med hänvisning till att virusutbrottet har omöjliggjort kampanjarbetet.

Den ekonomiska krisen i coronavirusets spår kan komma att minska det styrande partiets popularitet och därför misstänks PiS vilja hålla presidentvalet så fort som möjligt.

Till sist riskerade den bittra konflikten också att få koalitionsregeringen på fall. PiS koalitionspartner Poruzumienia hotade att stoppa PiS förslag om att valet ska ordnas enbart genom poströstning nu på söndag.

Det är alltså fortfarande oklart när eller hur valet ska hållas. Det krävs ny lagstiftning för att det ska kunna hållas senare än den 23 maj.

PiS-politiker talar om att valet kan hållas i slutet av juni eller början av juli. En del tror mer på slutet av juli. Dudas mandatperiod tar slut i augusti.

Rent juridiskt, men också politiskt, krävs en del kullerbyttor innan valdatumet är klart.

Striden om hur och när valet ska hållas är inte över. Redan senare på torsdagen ska det polska parlamentet, än en gång, behandla frågan om poströstning i stället för röstande i vallokaler.

Artikeln uppdaterad 7.5 klockan 7.27 med mera information om händelserna.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln