Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: Döda lungceller kan ge positivt coronatestresultat hos tillfrisknade

Från 2020
Hälsovårdsarbetare i skyddsutrustning tar covid-19-prov ur munnen på en person. Fotograferat i Seoul i mars 2020.
Bildtext Sydkorea har haft drygt 10 000 bekräftade fall av coronavirus och ungefär 250 döda. Den här bilden är tagen i huvudstaden Seoul i början av mars.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Det var många som fick skrämselhicka när ett hundratal sydkoreaner som tillfrisknat från covid-19 gav positiva testresultat för sjukdomen. Kunde man verkligen bli sjuk så snabbt igen? WHO har lugnande besked om vad som hände.

De positiva testresultaten verkar inte handla om att patienterna skulle ha återinfekterats.

Det som får testet att visa positivt tros vara döda lungceller.

Cellerna lossnar under tillfriskningsfasen och de ger upphov till positiva testresultat.

– Det är inte ett smittsamt virus, det är inte ett återaktiverat virus. Det är i själva verket en del av återhämtningen, förklarar epidemiologen Maria Van Kerkhove vid WHO.

Vi vet ännu alltför lite om immunitet

Flera virussjukdomar leder till immunitet under olika långa perioder efter att man haft dem. Det gäller till exempel mässling och sars.

Antagandet har varit att även covid-19 ger immunitet, åtminstone en kort tid framöver, men det har bara varit ett antagande och det råder en viss osäkerhet.

Forskning visar att de som insjuknar i covid-19 börjar producera antikroppar några dagar efter infektionen eller efter att symptomen visat sig.

Men det är fortfarande oklart om kroppen bygger upp ett immunförsvar som är tillräckligt starkt för att hålla sjukdomen borta, eller hur länge en sådan immunitet håller i sig.

"Att bära på ett aktivt virus betyder inte nödvändigtvis att det smittar"

Därför var det oroväckande när de sydkoreanska hälsomyndigheterna rapporterade om ett hundratal tillfrisknade personer som igen testade positivt i april.

Men sydkoreanerna verkar alltså inte ha haft problem med immuniteten, de var i stället mitt inne i återhämtningsprocessen.

En talesperson för WHO säger att det behövs mera forskning om tillfrisknade patienter för att förstå hur viruset påverkar dem och andra i närheten, och hur länge de bär på ett aktivt virus.

– Vi behöver förstå om det här betyder att de (tillfrisknade) kan föra viruset vidare till andra människor. Att bära på ett aktivt virus betyder inte nödvändigtvis att det smittar, säger talespersonen.

Källa: AFP