Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skolan redo för nystart – men eleverna är inte lika övertygade

Från 2020
Uppdaterad 08.05.2020 05:45.
Högstadieeleverna Ben Haga, Alex Nyberg och Joar Holmqvist står med sina cyklar.
Bildtext Nästa vecka blir det tidigare väckning, men fint att återse skolkamraterna, säger sjundeklassarna Ben Haga, Alex Nyberg och Joar Holmqvist som går i Oxhamns skola i Jakobstad.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Social distans, skolskjutsar och lunchservering har vållat huvudbry för skolorna inför nästa veckas öppning. Men pusselbitarna verkar falla på plats, så de två sista veckorna ska kunna genomföras enligt gällande begränsningar.

Den gångna veckan har varit stressig för skolpersonalen. Utrymmena har förberetts för återöppningen, scheman har koordinerats och busstransporter framförhandlats.

Nu börjar rektorerna se fram emot att få avrunda terminen med eleverna samlade.

- Hela veckan har varit späckad med olika möten för att få allt spikat, så det har varit en verkstad som pågått 24/7, säger Peter Lindqvist som är rektor i Oxhamns högstadium i Jakobstad.

Peter Lindqvist rektor i Oxhamns högstadium i Jakobstad står i en tom matsal
Bildtext Peter Lindqvist har bland annat fått fundera på praktiska arrangemang kring social distans vid luncherna i Oxhamns skola.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

För Oxhamns del har man löst den sociala distanseringen genom att inackordera sjätteklassisterna i baracker, medan niorna flyttar över till det annars tomma gymnasiet.

Eleverna håller sig sedan i regel i ett och samma klassrum, medan lärarna flyttar mellan klasserna för att minimera trafiken i korridorerna.

Skolskjutsar en flaskhals

Ungefär samma koncept har också Sursik högstadium i Pedersöre gått in för.

Skolans rektor Martin Ahlskog säger att man lyckats fördela undervisningen, luncherna och rasterna så att man praktiskt taget har tre separerade skolor under samma tak.

- Det känns bra att få hit lite mera folk. Men den stora utmaningen har varit skolskjutsarna. Drygt 91 procent av eleverna kommer hit med buss, men det verkar som vi kommer att ha ett fungerande schema klart ännu denna vecka, säger Ahlskog.

Martin Ahlskog rektor i Sursik högstadium står i en tom korridor
Bildtext Om en vecka är skolan fylld igen, men med minimal rörlighet i korridorerna, säger Martin Ahlskog som är rektor i Sursik högstadieskola i Pedersöre.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

En del av undervisningen måste strykas från schemat, för att minska smittorisken. Till exempel undviker man vissa sporter där kontakten blir för tät eller samma utrustning används av flera elever.

- Det gäller också de bärbara datorna som annars konstant borde desinficeras, så dem har vi inte i bruk nu, säger Peter Lindqvist.

Bråttom fixa betygen

Även om tiden fram till sommarlovet är kort anser Lindqvist att det är viktigt att få avsluta terminen med närstudier.

Den sociala biten, att elever och lärare får träffas är en viktig poäng men så behöver man också följa upp hur distansstudierna lyckats. Det anser man också i Sursik.

- Speciellt de som nu ska gå ut nian och kanske ligger på gränsen till att inte bli godkända i något ämne, de kommer att få verkligt bråttom att jobba upp sina resultat under de sista veckorna, säger Martin Alhskog.

Slutspurt utan smitta

Bland eleverna råder det delade meningar om hur bra idé det är att återgå till närstudier. För en del har distansundervisningen varit som en dans på rosor, medan andra tyckt det varit utmanande.

- Jag tror det kommer att bli stressigt de sista veckorna, för det har varit jobbigt att läsa på distans. Jag vet många som inte fått gjort något alls, säger Rebecca som går i nian i Oxhamns skola.

Hon är aningen oroad över hur man ska lyckas undvika social närhet då skolan igen fylls av elever. Men hon litar på att lärarna har situationen under kontroll och gläds åt nyheten att hennes årskurs inryms på tre olika våningar i det annars tomma gymnasiet.

Kära återseenden

Tre killar som går i sjuan i samma skola är inte fullt så stressade över smittorisken.

- Jag är inte orolig för coronasmitta, för jag tillhör ingen riskgrupp. Mera orolig är jag för farmor och farfar, säger han.

Hans klasskompis Alex Nyberg tycker distansperioden gått väldigt smidigt och är inte orolig för att han halkat efter i något ämne. De räknar med att få skriva några prov för att bevisa vad de lärt sig under tiden undervisningen skett på distans.

Både Nyberg och Haga kunde gott tänka sig att fortsätta med distansskola skolåret ut.

- Man får ju lov att stiga upp tidigare på mornarna nu igen, och det är ju inte så bra, skojar Haga.

Sjundeklassaren Joar Holmqvist har heller inte sett några problem i distansstudierna.

- Men det kommer i alla fall bli roligt att få träffa kompisar som man inte sett på ett tag, säger han.

- Och så blir det skönare med sommarlov om vi hunnit vara några veckor i skolan här emellan, säger Ben Haga.

Diskussion om artikeln