Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Onkologiska enheten vid VCS har flyttat från utrymmen med dålig inomhusluft: "E-huset ska rivas"

Från 2020
Uppdaterad 07.05.2020 13:10.
Porträtt av Ulf Stenbacka, teknisk direktör på Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

De utrymmen som den onkologiska avdelningen vid Vasa centralsjukhus tillfälligt använde verkar ha dålig inomhusluft. Onkologen har nu fått flytta tillbaka till S-huset.

Onkologiska avdelningen vid Vasa centralsjukhus fick för några veckor sedan lämna sina vanliga utrymmen i sjukhusets S-byggnad (närmast Sandviksgatan) för att ge plats åt den coronaavdelning som tillfälligt var i bruk där.

Onkologen flyttades till E-huset, till utrymmen som dittills använts av dagenheten.

I tidningen Vaasan Ikkuna fick sjukhuset ris för att man enligt en insändarskribent flyttat onkologiska avdelningen till utrymmen med känt dålig inomhusluft och där man inte ens kan dricka kranvattnet.

Sjukhusets tekniska direktör Ulf Stenbacka:

- Det stämmer att vattnet är missfärgat. Det beror på att det är gamla rör i huset, men vattnet är fullt drickbart.

Inomhusluften har hittills enligt Stenbacka hållit sig inom givna gränsvärden. Men under den tid som onkologiska avdelningen använt utrymmena har flera anmälningar om dålig inomhusluft inkommit.

- De anmälningarna utreds inom ramen för våra vanliga processer, säger Stenbacka.

Stenbacka säger att man på sjukhuset lyckats förbättra inomhusluften på många ställen med väldigt enkla medel. Det kan till exempel handla om att avlägsna damm från akustikskivor i taket.

Huset ska rivas

Onkologiska avdelningen var tillfälligt inhyst i E-huset men har nu flyttat tillbaka till S-huset. Dagenheten som normalt huserar i E-byggnaden är fortsättningsvis evakuerad till andra utrymmen.

- Det är ett gammalt hus som ska rivas 2022 eller 2023 då det nya H-huset är klart och i bruk, säger Stenbacka.