Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Analys: Därför gillar 70-åringarna Sanna Marin fastän hon säger att de ska sitta hemma

Från 2020
Ingemo Lindroos kommentarsstämpel på en bild av Sanna Marin med Li Andersson i bakgrunden.
Bildtext Stödet för Socialdemokrater lyfter bland de äldre. Hanteringen av coronakrisen har symboliserats av Sanna Marin, skriver Ingemo Lindroos.
Bild: Yle/Lehtikuva

Det är inte självklart att över 70-åringarna gillar att 34-åriga statsministern Sanna Marin säger att de inte får gå ut. Men partimätningen visar att de äldre gillar politiken. Breda, statsbärande partier som Socialdemokraterna vinner mer stöd i kriser, skriver Svenska Yles politiska reporter Ingemo Lindroos.

Nu handlar det ju inte om ett uttryckligt förbud mot att gå ut. Men rekommendationer har betydelse för hur mänskor beter sig, i synnerhet här i Finland. Och när det är kris får statsministerpartiet mera stöd av folket, om statsministern klarar av att hantera krisen.

I Yles partimätning går Socialdemokraterna tydligt framåt i april, med en ökning på 2,5 procentenheter till 22,1 procent. Senast stödet för partiet var så här högt i Yles mätning var i december 2018.

Det var i slutet av centerhögerregeringens mandatperiod, med många misslyckanden kring vård- och landskapsreformen och Socialdemokraterna i opposition.

SDP har redan i flera månader fått en skjuts framåt av statsministerbytet. Sanna Marin levererar intervjuer till internationella medier som står i kö - senast med stor bild i flashiga modetidningen Vogue. Finländarna har dragit en suck av lättnad över att inte behöva skämmas för sina ledare när de åker utomlands.

I coronakrisen har Marin fått visa att hon kan leda och fatta beslut, medan andra ministrar har fått svara på jobbigare frågor om företagsstöd och misslyckade ansiktsmasker.

Andra partier har svårt att hålla sina profilfrågor framme

Det som framför allt gör att Sannfinländarna och De Gröna inte klarar sig bättre i nuläget är att deras stora profilfrågor inte får nästan någon uppmärksamhet alls. Varken invandringsfrågan eller klimatdebatten hörs i mediebruset, som fortfarande domineras av coronarapporteringen.

I höstas handlade analyserna av partimätningarna i huvudsak om hur stödet för partierna påverkas av klimatdebatten, som hettade till mellan i synnerhet De Gröna och Sannfinländarna.

Den långa trenden är att de nyare partierna, som lockar väljare i andra frågor än höger-vänster frågor, går starkt framåt. Säg vem du följer - Greta Thunberg eller Jussi Halla-aho - och jag ska säga vem du är. Vem man identifierar sig med har varit viktigt för hur man röstar.

Vem minns att Antti Rinne är ordförande?

Den här typen av identifikation med ett visst parti får en mindre betydelse då regeringens enda uppgift blir att hantera en kris. Finland har klarat sig förhållandevis väl med låga smittotal. Det är en orsak till att regeringen får godkänt av väljarna. Också snabbheten i besluten spelar in. Det gavs inte tillfälle för medierna att skapa en debatt om att regeringen skulle ha agerat långsamt.

Efteråt kommer man att veta om metoderna var de rätta. Men det politiska minnet är kort och det är inte sagt att framtida utredningar om vad som borde ha gjorts annorlunda spelar någon roll för det betyg som partierna får.

De dagliga pressträffarna har symboliserats av statsminister Sanna Marin. Säg den som rör sig utanför riksdagen som minns att Antti Rinne fortfarande är sittande ordförande för Socialdemokraterna.

Finländarna tål regler bättre än andra

De som i början tvivlade på Marins förmåga med tanke på hennes unga ålder har synbarligen bytt åsikt. Intressant är att stödet för Socialdemokraterna ökar uttryckligen bland de äldre, som har varit mest drabbade av restriktioner och rekommendationer.

Man kunde också ha tänkt sig det motsatta. Det är inte självklart att de som har fötts under kriget och har klarat sig genom hela livet gillar att 34-åriga Sanna Marin kommer och säger att de inte får gå ut.

Det är känsligt att politiker ger råd om hur folk ska sköta sitt privatliv och sin fritid. Ett exempel är Antti Rinnes idé om barnafödartalko som uppfattades som ett irriterande sätt att lägga sig i folks privatliv.

En orsak till att regeringens politik får så stort stöd kan ligga i att finländarna är duktiga på att förlita sig på regler och bestämmelser.
Enligt socialpsykologen Klaus Helkama, är finländarna bra på att agera för det gemensamma bästa och lita på att myndigheterna är lika kloka som de själva.

Det är inte självklart att det alltid är positivt att tron på myndigheterna är stark. I en demokrati behöver protester höras. Nu har coronakrisen pågått ganska kort tid, och läget har varit akut. Men i längden behöver tron på regler och direktiv balanseras upp av röster som ifrågasätter, i synnerhet då det handlar om medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter.

Stora breda partier har ett maskineri att ta till

Också i Sverige har Socialdemokraterna gått framåt i mätningar under coronakrisen. Här, som i Sverige, talar man ofta om Socialdemokraterna som ett statsbärande parti. Det betyder ett parti som ofta har innehaft regeringsansvar, och som har ett stort maskineri att ta till vid kriser.

Det handlar inte enbart om partiets ordförande och andra profiler. I kriser mäts också hur starkt ett parti är då det handlar om medarbetare, kontakter i ministerier och i inflytelserika organisationer.

Det betyder inte alltid att ett stort parti som Socialdemokraterna lyckas. Så sent som i december dominerade poststrejken nästan hela samhällsdebatten och påverkade delar av viktiga samhällsfunktioner. SDP misslyckades med hanteringen till den grad att två ministrar avgick.

Missnöjet kommer senast när jaktplanen ska betalas

Men det kommer att börja bubbla under ytan, ju längre krisen drar ut. Klimatfrågan är olöst trots löftet om världens ambitiösaste klimatpolitik, dessutom har vårdarna inget löneavtal, trots löften om betala för att anställa tusentals fler vårdare.

Den långa listan på välfärdssatsningar håller på att krympa till en liten post it-lapp. Det är inte självklart att stödet för regeringen håller i sig när Finland ska lyfta skyhöga lån för både coronakris och nya jaktplan. De uppsagda kommer att visa sitt missnöje på något sätt. Men så här långt ger väljarna klart godkänt.

Diskussion om artikeln