Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hygien och avstånd kan bli knepigt när lägerverksamheten kör i gång: ”Rekommendationen skulle säkert vara att alla har ett eget tält”

Från 2020
Uppdaterad 07.05.2020 15:42.
En kvinna sitter halvt inne i ett tält i skogen och för en mugg till munnen. I förgrunden en öppnad termos.
Bildtext Skogsläger är väl härligt – men är det hygieniskt?
Bild: Lehtikuva

Trängsel i tältet, godis, hyss och lägersånger som sjungs hand i hand. Sommar och läger är för många en självklar kombo. Tack vare de lättade coronarestriktionerna hålls traditionerna vid liv också i år – med vissa modifikationer.

I måndags kom budet från regeringen: från och med den 1 juni får upp till 50 personer samlas på samma plats.

Det var goda nyheter för alla lägerentusiaster. Och vana arrangörer var inte sena med att börja planera hur man ska förverkliga årets sommarläger.

Alltid redo – med desinfektionsmedel

På onsdagen skickade Finlands svenska scouter ut riktlinjer till scoutkårerna om att de från och med juni kan ordna möten, utfärder och mindre läger för max 50 personer.

Villkoren är att man lyckas lösa hygienfrågorna och tar riskgrupper i beaktande. Exakt hur det ska göras är ännu lite oklart.

– Det finns inga lätta lösningar. Scouterna brukar ju dra ut till skogs eller till havs, och vi vet ju alla att det inte är helt lätt det där, säger Jonna Sahala, verksamhetsledare för Finlands svenska scouter.

Om flera personer sitter i en segelbåt är det nog helt omöjligt att hålla en eller två meters avstånd till varandra

Jonna Sahala, verksamhetsledare för Finlands svenska scouter

Förbundet kommer att utarbeta tips och idéer för hur kårerna kan organisera verksamheten på ett tryggt sätt. Sahala nämner att det måste finnas möjlighet att tvätta händerna med jämna mellanrum – i värsta fall med desinfektionsmedel.

– Det här styr säkert mot att man inte åker ut på skogsläger, utan i stället är någonstans där det finns en viss infrastruktur och service att tillgå så att man kan uppnå kraven, förutspår Sahala.

Går det att hålla avstånd i tält och segelbåt?

Till läger hör ju också att sova tillsammans med sina kamrater. Ofta i rätt trånga utrymmen. Det här är kanske inte ett helt idealiskt upplägg i coronatider.

– Rekommendationen skulle säkert vara att alla har ett eget tält, men hur roligt är det? konstaterar Sahala.

Förutom att det knappast är så roligt skulle det också kunna bli lite väl spännande för de yngre scouterna.

– För de yngre som kanske inte är så vana att sova borta hemifrån är det garanterat inte ett alternativ att sova ensam i ett stort tält, inte heller i ett litet, säger Sahala.

Säv på en havsstrand, segelbåtar i bakgrunden.
Bildtext Det blir nog inga långfärdsseglatser för scouterna åtminstone i början av sommaren, tror verksamhetsledare Jonna Sahala.
Bild: Roger Källman/Yle

Sahala tror att problematiken med övernattningar leder till att man styr verksamheten mot mera dagsutfärder – också vad gäller seglatserna.

– Det verkar nog som att man inte kan göra några långfärdsseglatser åtminstone i början av sommaren. Om flera personer sitter i en segelbåt är det nog helt omöjligt att hålla en eller två meters avstånd till varandra, konstaterar hon.

Inget slick i skålen under matlagningslägren

När man släpper loss i köket är det alltid viktigt med god hygien – när man adderar upp till tolv barn, tre lägerledare och ett coronavirus är det helt avgörande.

Men Ungmartha låter sig inte avskräckas. Två dagar efter att regeringen informerade om att gränsen för sammankomster i juni höjs från tio till 50 personer meddelade Ungmartha att deras sommarläger kommer att ordnas som planerat.

– Det har gått från att vara självklart till att vara osäkert till självklart igen. Eftersom vår lägerverksamhet kräver extra mycket i fråga om rengöring och hygien kändes den svår att förverkliga. Men vi kom fram till att ändra upplägget i stället för att ställa in, förklarar Ungmarthas verksamhetsledare Elise Hindström.

Ledaren har ensamrätt över sleven

För att alla ska känna sig säkra har Ungmartha planerat en rad försiktighetsåtgärder som ska vidtas under lägren.

Den största förändringen är att det blir mera utomhusaktiviteter. Barnen kommer också att delas upp i mindre grupper.

Elise Hindström under äppelträd med äpplen i händerna.
Bildtext I sommar kommer en större del av lägerprogrammet ta plats utomhus, berättar Ungmarthas verksamhetsledare Elise Hindström. Arkivbild.
Bild: Amanda Vikman/YLE

För att hindra eventuell smittspridning under matlagningen kommer antalet rätter som tillreds att begränsas, all mat hettas upp och det faller på lägerledarnas ansvar att plocka fram och servera maten när den är klar.

– Vi vill minimera att många rör samma verktyg. Det faller ett stort ansvar på lägerledaren vars uppgift det blir att tvätta upp efter matlagningen, säger Hindström.

För det extra besväret får ledarna i år ett litet tillägg på lönen. Som stöd i hygienfrågorna får de också en manual och en checklista.

– Vi kommer också att ordna en digital träff för lägerledarna där vi svarar på deras frågor och går
igenom lägerledarmanualen tillsammans, säger Hindström.

Viktigt att få träffas på riktigt

Även om det kräver en hel del extra planering är både scouternas Jonna Sahala och Ungmarthas Elise Hindström överens om det är viktigt att barnen får träffas och ha roligt tillsammans.

– De har alla en annorlunda vårtermin bakom sig. Att nu kunna träffas och upprätthålla den sociala kontakten är viktigt för deras välmående och hälsa, säger Hindström.

Att nu kunna träffas och upprätthålla den sociala kontakten är viktigt för deras välmående och hälsa

Elise Hindström, verksamhetsledare för Ungmartha

Det här gäller kanske inte endast barn och ungdomar.

– För de flesta gör det nog inte så gott att vara isolerad. Vi behöver få träffas och få orsaker att träffas. Jag hoppas att alla på något vis skulle hitta ett sätt att göra något meningsfullt också i dessa tider, sammanfattar Sahala.

Diskussion om artikeln