Här är chokladälskarens bästa kladdkaka – servera med syrliga lingon och salt kolaglass
Från 2020
Publicerad 07.05.2020 15:45.
Uppdaterad 18.05.2021 10:58.
Bild: Svenska Yle / Carina Ahlskog
Få bakverk klår kladdkakan, den är snabbakad och ljuvligt festlig i sin kladdiga uppenbarelse. Den här varianten som bakas utan vetemjöl har en konsistens som är svårslagen.
Låt oss kalla den inkluderande, fri från både gluten och laktos. En smarrig kladdkaka som passar alla tillfällen, från brunch till fest.
Kladdkaka:
- 200 g smör- laktosfritt
- 200 g socker
- 200 g mörk choklad, t.ex. callebaut eller valrhona
- 90 g äggula
- 150 g äggvita
Topping:
- 3 deciliter (dl) frysta lingon
- 1 matsked (msk) florsocker
Kolaglass:
- 1 l vaniljglass, laktosfri
- 4 msk socker
- 1 dl grädde, laktosfri
- flingsalt
Gör så här:
- Smält smör och tillsätt socker och choklad. Rör tills chokladen har löst sig.
- Slå chokladblandningen över äggulan och vispa noggrant. Slå tillbaka blandningen i kastrull.
- Vispa äggvitan hård och vänd sedan in i chokladsmeten.
- Häll upp smeten i en smörad och med kakaopudrad springform.
- Baka i 180 C i varmluftsugn i ca. 25 min.
- Pudra frysta lingon med florsocker och låt tina i kyl.
- Gör kolasåsen. Koka upp sockret med lite vatten. Låt karamelliseras och släck med grädden.
- Smaka av kolan med havssalt och kyl.
- Vid servering mixas glassen väldigt hastigt med kolasås. Alternativt kan kolasåsen serveras till glass och kaka.
Bild: Svenska Yle / Carina Ahlskog
strömsö,kladdkaka,ram 490
Diskussion om artikeln