Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya direktören vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt vill inspirera andra att våga tala svenska: "Jag lovar vara ett personligt exempel"

Från 2020
en man i kostym står och ler i soligt och grönskande vårväder på en parkeringsplats
Bildtext Matti Bergendahl börjar som ny direktör mitt under coronakrisen. Han säger att det för tidigt för honom att säga hur distriktet påverkas av corona.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Matti Bergendahl tar fram en lapp ur fickan med några stödord. Han vet att intervjun ska vara på svenska och han vill verkligen visa att han värnar om tvåspråkigheten vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Det är hans fjärde dag på sitt nya jobb och vi träffas utomhus utanför hans kontor, på säkert avstånd förstås.

- Tvåspråkigheten är en viktig styrka och vi kan alltid förbättra de tvåspråkiga och svenskspråkiga tjänsterna i distriktet, säger Bergendahl.

Jag lovar att vara ett personligt exempel som förbättrar min svenska hela tiden även om mitt modersmål inte är svenska.

Matti Bergendahl, ny direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt
en tom sidogata med höghus vid sidorna i blått, klart, vårväder
Bildtext Bergendahl säger att det känns trevligt att vara vid ÅUCS och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Han har tidigare arbetat vid Åbo universitet.
Bild: Yle/Jasmine Urwäder

Bergendahl om Åbolands sjukhus: "Har en viktig roll också i framtiden"

För lite mindre än ett år sedan beslöt distriktets fullmäktige att ÅUCS och Åbolands sjukhus skulle slås ihop.

Många var rädda för att det här skulle leda till sämre svensk service i framtiden, men då tog tf direktör Göran Honga till orda och föreslog att sjukhuset även i framtiden skulle erbjuda basvård på svenska.

Trots att Bergendahl just börjat sitt arbete är han också inne på samma linje som Honga.

- Vi vet alla att Åbolands sjukhus roll har förändrats, men jag ser att sjukhuset kommer att spela en viktig roll också i framtiden till exempel som en social- och hälsocentral för svensktalande kunder i Åbo.

Bergendahl säger att centralen skulle koncentreras mest på primärvård med vissa mottagningar inom specialsjukvården.

en vit skylt framför en stenvägg bredvid en trädörr
Bildtext Bergendahl intygar att alla vid Åbolands sjukhus kan tala svenska, men han anser ändå att fördjupade kurser i språket hela tiden är nödvändiga.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

En utmaning vid ÅUCS att kunna erbjuda service på svenska 24/7

Vid Åbolands sjukhus är den svenska kunskapen enligt Bergendahl god och överlag anser han att situationen också är ganska bra vid ÅUCS.

- Största bristen finns där vi akut möter patienter, och där personalomsättningen också är stor.

Områden där språket har stor betydelse är enligt Bergendahl inom psykiatrin, akuten, infopunkterna och telefonväxeln.

- Det är överlag en utmaning att få kunnandet uppfyllt 24/7.

Man arbetar ändå ständigt med att förbättra den svenskspråkiga servicen, och i början av året inleddes till exempel ett projekt att få finska kolleger att våga tala svenska, med hjälp av kollegerna vid Åbolands sjukhus.

Vill vara ett föredöme gällande det svenska språket

Som Bergendahl säger i början av intervjun att tvåspråkigheten är en styrka och han berättar att han själv också vill förbättra sin egen svenska och vara ett föredöme för alla andra.

- Jag lovar att vara ett personligt exempel som förbättrar min svenska hela tiden även om mitt modersmål inte är svenska.

Diskussion om artikeln