Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sommarsemestrarna för vårdpersonal mycket osäkra: “Ingen har en kristallkula och vet hur det kommer se ut”

Från 2020
En sjukskötare sätter dropp i en patient som ligger i en säng.
Bildtext Vårdpersonalen jobbar mycket också i coronatider, men planen nu är att de ska kunna ha sin semester i sommar.
Bild: Matti Myller / Yle

Om vårdpersonal ska få hålla sin semester som vanligt eller inte är olika på olika håll i Finland. Vissa arbetsgivare skjuter upp semestrarna medan andra bestämt håller fast vid dem.

Läget är just nu mycket osäkert, men som det ser ut vid Vasa centralsjukhus och i Pargas stad kommer vårdarna att få hålla sin semester som planerat.

Catarina Lindberg som är huvudförtroendeman vid Tehy i Pargas stad berättar att man i Pargas planerar semestrarna som vanligt.

- Inga semestrar är uppskjutna och det finns inte planer på att man inte skulle få hålla semester.

Detsamma gäller för Vasa centralsjukhus. Här berättar Johanna Kujanpää som är ordförande för Tehys fackavdelning vid sjukhuset att det nu ser ut som att semestrarna kan hållas.

- Hittills har alla fått söka sina semestrar.

Vid Borgå sjukhus och inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt gör man också vad man kan för att vårdarna ska få hålla sina semestrar.

Lite ändringar

Trots att det ser ut som att sommarsemestrarna kan hållas måste man i Vasa däremot ta ut en extra semestervecka om man har över 30 semesterdagar.

- Vi har fått order om att vi som har över 30 dagar semester måste ta ut en extra vecka semester under sommarperioden och helst under våren. Det här för att det ska finnas tillräckligt med personal till hösten, säger Johanna Kujanpää.

I Pargas har det inte förts diskussioner om att man skulle behöva förkorta sin semester.

- Man har haft valmöjligheter om man vill ta fyra veckor eller två plus två till exempel. Men man måste använda hela semesterperioden maj till september vid vissa arbetspunkter. Alla kan inte få semester i juli.

Johanna Kujanpää berättar att arbetstagaren måste få veta mellan fyra och två veckor före semestern om man får hålla den.

- Arbetsgivaren försökte få det ändrat till att man ska kunna få veta en vecka före, men det går inte enligt kollektivavtalet.

Vid HUS planerar man så att alla ska få tre veckors enhetlig semester.

Ingen vet vad som sker

Farhågan är att en andra våg av coronasmitta ska ta fart senare under sommaren eller hösten.

- De anställda har ganska klart för sig i nuläget att de får hålla semester, men sedan vet vi ju inte. Senare kan läget vara helt annat. De som har semester senare på sommaren kan ju få den framskjuten eller avbokad, säger Johanna Kujanpää.

Ingen vet hur det kommer se ut om några månader och om det då har kommit en andra coronavåg, vilket betyder att semestrar då kan behöva skjutas upp.

I Vasa och Pargas har det hittills inte varit så många smittofall att man ändå planerar att hålla som normalt.

- Beredskapslagen kan sätta käppar i hjulet då ingen har en kristallkula och vet hur det ser ut i juni, juli och augusti, men vi utgår från att vi får hålla semester. Och hoppas att det ska vara så också, säger Catarina Lindberg.

Ändå tror Lindberg inte att semestern kommer att avbokas om någon redan är ledig.

- Åtminstone har vår arbetsgivare sagt att de är måna om att människor ska få sin semester och att vi behöver vår semester för att orka. För att man skulle bli inkallad när man redan gått på semester tror jag nog tröskeln är väldigt hög.

Diskussion om artikeln