Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experter och forskare vädjar till regeringen i öppet brev: "Kväv viruset innan landet öppnar"

Från 2020
Maria Ohisalo, Sanna Marin och Anna-Maja Henriksson.
Bildtext experterna har skrivit ett öppet brev till Sanna Marins regering. De föreslår bland annat att viruset kunde kvävas på fem veckor.
Bild: Handout

Över 50 forskare och sakkunniga har skrivit under ett öppet brev till regeringen. Enligt dem är det möjligt att kväva viruset på fem veckor med tanke på läget.

Gruppen föreslår alltså ett annat tillvägagångssätt för att stävja coronakrisen i Finland. Tidningen Ilta-Sanomat var först med att publicera brevet.

I brevet står det bland annat att det är möjligt att kväva viruset på fem veckor. Enligt forskarna vore det tillvägagångssättet mest etiskt.

Nyhetsbyrån SPT har talat med Marjukka Myllärniemi, en av forskarna som skrivit under brevet. Hon är lungläkare och professor vid Helsingfors universitet.

– Forskare och läkare har under en längre tid diskuterat den rådande coronaepidemin på bland annat Twitter och hur Finland borde ta sig ur krisen, säger Myllärniemi till SPT.

"Ett misstag att försöka uppnå flockimmunitet"

Myllärniemi säger att ett av syftet med brevet är att vidga diskussionen kring åtgärderna som föreslagits. Finland har enligt henne hittills lyckats bra med åtgärderna.

– Vår befolkningsmängd är så liten att det vore bra att fortsätta bekämpa viruset så att vi kan sätta tak på spridningen.

Enligt forskargruppen skulle det vara ett misstag om Finland gick in för att försöka uppnå flockimmunitet.

– Vår sjukvård har inte kapacitet att ta hand om alla potentiella patienter om man låter viruset spridas fritt, säger Myllärniemi till SPT.

Brevet kommer också att publiceras på svenska och engelska.

Några andra som skrivit under brevet är: Antti Ripatti, professor i ekonomi vid Helsingfors universitet, Tuuli Lappalainen, filosofiedoktor vid Colombia University i New York och Petri Lehenkari, överläkare och professor vid Uleåborgs universitet.

Källor: Ilta-Sanomat, SPT, HBL

Diskussion om artikeln