Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Helikopter röjer träd längs elledningarna i skärgården i Vasa – nu ska elavbrotten bli färre

Från 2020
Uppdaterad 24.08.2020 14:13.
Helikopter tar ner grenar och träd längs en ellinje i Vasa skärgård - Spela upp på Arenan

Senaste höst och vinter var besvärliga för de 672 elkunderna i Gerby-Västervik skärgård i Vasa. Enligt Vasa elnät var det elavbrott tio gånger och fem av gångerna var elen borta mer än tolv timmar.

En helikopter med en rad av cirkelsågklingor hängandes kan såga bort de träd och grenar som riskerar falla över ellinjerna.

Vinterns långa period av menföre innebar dessutom att montörerna inte kunde ta sig ut för att reparera felen.

En helikopter röjer träd och grenar längs en ellinje i Vasa skärgård.
Bild: Jarkko Heikkinen/Yle

Vinden stoppade helikoptern

Därför tog man i början av veckan hjälp av en helikopter som med en lång motorsågklinga hängande under sig röjde träd och grenar som var för nära elledningarna.

– Det här underlättar jobbet. Från marken är svårt att komma åt kvistarna som är högt ovanför luftlinjen. Det är mycket enklare med helikoptern som tar dem från luften, säger Kevin Westerholm, som är elnätsmontör på Voimatel.

Westerholm berättar att det på måndagen blåste lite för hårt och att de bara kunde flyga med helikoptern i två timmar. Men på tisdagen var vädret på elnätsmontörernas sida.

– I dag kom vi igång från morgonen och nu går det som planerat, säger Westerholm.

Besvärlig vinter

Det är på höstarna och vintrarna som stormar och tung snö gör att träd och grenar faller över ellinjerna.

– Senaste vinter var det svårt att få ut folk för att reparera stormskador. Vi kunde inte köra båt och vi kunde inte gå på isen så vi hade problem att få ut folk och därför blev det längre avbrott. Vi vill att avbrotten ska vara så korta som möjligt och därför röjer vi nu så bra som vi bara kan, säger Göran Heino som är underhållschef på Vasa elnät.

Det här är första gången metoden används i Vasa elnäts område.

– Vi tror att det här kommer att bli bra, men vi vet mera nästa vinter. Från andra elbolag har vi hört att det här är ett bra sätt att röja, säger Heino.

En helikopter röjer träd och grenar längs en ellinje i Vasa skärgård.
Bild: Jarkko Heikkinen/Yle

Hoppas på färre avbrott

Westerholm är en av dem som är ute och röjer och reparerar när det blir elavbrott i skärgården och han hoppas och tror att det kommer att vara bättre i vinter.

– Det blir nog ganska stor skillnad eftersom linjerna ligger friare, inga kvistar som hänger över, säger Westerholm.

Han berättar att skärgården under det senaste halvåret har drabbats av två stormar och dessutom nyårsstormen för ett och ett halvt år sedan.

– Nu har vi det ganska bra upprätt, men när sommarstugeägarna kommer ut och ser att träd ligger över ellinjerna hör de av sig, säger Westerholm.

Röjningen är effektiv, den går snabbt och man kommer åt alla grenar. Helikoptern har sin bas i Tammerfors och Heino säger att det kostar mer att använda helikoptern än röja träden längs elledningen på traditionellt vis.

– Men det är mycket svårt att röja uppe vid trädtopparna och det gör helikoptern, därför är det svårt att jämföra. Varje avbrott som vi kan undvika tycker jag är bra. På det viset räknar jag inte pengar, säger Heino.

Man räknar med att det beroende på väder ska ta ungefär två veckor att röja längs alla linjer i Gerby-Västervik skärgård. Eftersom fåglarna häckar nu kommer man att fortsätta i augusti.

Uppdaterad 21.21 Ett förtydligande att helikoptern har cirkelsågklingor.

Diskussion om artikeln