Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Pessimistisk coronautredning: Skadorna på Finlands ekonomi blir långvariga - det behövs ett "smärtpaket" och ökad skuldsättning

Från 2020
Uppdaterad 08.05.2020 14:34.
Svenska Yle live: Minsteriernas presskonferens - Spela upp på Arenan

Den globala rädslan är nu en viktig faktor i finländsk ekonomi. Vesa Vihriälä med arbetsgrupp har jobbat med sin rapport på en månad. Idag presenterades den dystra rapporten. Svenska Yle sände direkt och livebloggen kan du läsa här.

De senaste veckorna har gett anledning att bli betydligt mer dyster och pessimistisk. Flera restriktioner måste fortsätta länge, kanske säsongsvis.

- Alla faktorer talar för en långvarig, svår, utmanande kris. Det blir ett dystert år och ett förlorat årtionde i många länder, säger Vihriälä. Om den ekonomiska miljön blir svårare ute i världen, påverkar det också Finland.

Prognoserna är dystra och blir dystrare. Hög skuldsättning på 90 procent år 2022 är en möjlighet, i lindrigare fall talar man om 70 procent skuldsättning inom några år.

Det är inte ett så stort akut problem, låter det på Vihriälä. Räntorna är låga och Finlands kreditvärdighet god än så länge. Men på lång sikt är också det ett problem. Nu behövs snabb stimulans.

"Permitteringar hjälper Finland"

Vihriälä berömmer det finländska arbetsmarknadssystemet. Det gör att företagen snabbt har kunnat minska arbetskraftskostnaderna genom att permittera personal. Det håller konkursen borta.

Samtidigt skadas inte arbetstagarna avsevärt. De får ett gott ersättningssystem och möjlighet att återgå till jobbet efteråt. Därför kan man direkt koncentrera sig på att hjälpa företagen att överleva, sa Vihriälä.

Du kan läsa Bengt Östlings liveblogg här. Den går i omvänd ordning, med start längst ner.

Vid presskonferensen presenterades expertbedömningen av ordföranden för arbetsgruppen politices doktor, arbetslivsprofessorn Vesa Vihriälä.

Utredningsarbetsgruppen tillsattes av Arbets- och näringsministeriet och Finansministeriet i början av april. Den har haft i uppdrag att göra en expertbedömning av coronakrisens konsekvenser och söka åtgärder.

Svenska Yle sände presskonferensen direkt med svensk simultantolkning. Du kan se presskonferensen genom att klicka på huvudbilden.

Om du vill följa med den finska versionen utan simultantolkning ska du klicka på den här länken.

Diskussion om artikeln