Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gränsen är inte stängd för finska medborgare, men alla kontrolleras vid gränsen

Från 2020
Uppdaterad 08.05.2020 20:49.
Metallstängsel mellan Finlands och Sveriges gräns i Torneå.
Bildtext Grundlagen ger finska medborgare rätt att åka över gränsen, trots undantagsförhållandena som råder i landet. Regeringen har ändå gett en bild av att gränserna är stängda.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Alla gränskontroller i Finland har fått instruktioner om att finska medborgare alltid ska få åka ut från Finland och komma in i landet, säger överinspektör Max Janzon på gränsbevakningen. Flera rättslärda har påpekat att regeringen och gränsbevakningen har gått över sina befogenheter då gränserna stängdes i mars.

Regeringens reserestriktioner har debatterats den här veckan. Martin Scheinin, professor i mänskliga rättigheter, har hela tiden varit kritisk och anser att restriktionerna kränker finländarnas grundlagsenliga rätt att röra sig fritt in och ut från Finland.

I en intervju för Svenska Yle sa Scheinin att de åtgärder som gränsbevakningsväsendet har infört inte baserar sig på gällande lag.

- Antingen har statsrådet blivit vilselett eller så har de gett gränsbevakningen öppet mandat att olagligt stänga gränserna, sa Scheinin.

Martin Sheinin, professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter.
Bildtext Martin Scheinin, professor i mänskliga rättigheter.
Bild: Antti Haanpää / Yle
Johanna Vuorelma
Bildtext Johanna Vuorelma, politisk forskare vid Tammerfors universitet.
Bild: Tapio Rissanen / Yle

Den politiska forskaren Johanna Vuorelma vid Tammerfors universitet förundrar sig över att regeringen inte tydligt har berättat att finländare får åka över gränsen.

- Genom att tala om att gränserna är stängda har man fått människor att tänka och handla som om gränserna faktiskt är stängda. Det här är ofattbart i en öppen demokrati, säger Vuorelma till Yle Uutiset.

“Man måste bevisa på vilka ärenden man är”

Från och med den 14 maj luckras reserestriktionerna upp en del och persontrafiken med färjor från Sverige och Estland kommer igång igen.

Viking Lines kryssningsfartyg M/S Amorella.
Bildtext Både Viking Line och Silja Line har börjat sälja biljetter till passagerare. Det är på resenärernas eget ansvar att kontrollera om de har rätt att åka över gränsen.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Gränskontrollerna finns ändå kvar vid landgränserna, i hamnarna och vid flygplatserna fram till den 14 juni. Alla resenärer kontrolleras av gränsbevakningen.

- Det är klart att man måste bevisa på vilka ärenden man är. Men inte har vi några särskilda dokument som vi kräver för alla fall, utan vi gör en helhetsbedömning, säger Max Janzon, överinspektör på gränsbevakningen i Helsingfors.

- Om man kommer till exempel på en begravning så kan man berätta det i gränskontrollen och vi kan vid behov granska att det stämmer.

Om man är finländare bosatt i Sverige och vill komma på en begravning i Finland, behöver man då visa upp något särskilt?

- Enligt grundlagen får finska medborgare alltid komma tillbaka till Finland. Det är en absolut inreserätt och där behöver man inte någon särskilt dokumentation. Man får till och med komma utan resedokument, säger Janzon.

Alla gränskontroller har fått tydliga instruktioner

Vid gränsen mot Sverige i norr kontrolleras alla finländare som vill ta sig in eller ut från Finland.

- Det är klart att man först måste reda ut om det är en finsk medborgare, men sedan då det är utrett så får man förstås åka, säger Janzon.

Rajavartiosto vahtii Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa.
Bildtext I norr har endast nödvändig arbetspendling tillåtits. Till exempel många vårdare från Finland har fått åka på jobb till Sverige.
Bild: Juuso Stoor / Yle

I medierna har det funnits uppgifter om finländare som inte har fått åka över gränsen, för att de inte har ansetts ha tillräckligt vägande skäl för att resa ut från Finland.

- Det har funnits sådana här fall i media, vi måste granska om det stämmer. Men vi har gett klara instruktioner till gränskontrollmyndigheterna.

- Rörelsefriheten som finns i grundlagen är tydlig, finska medborgare har rätt att alltid återvända till Finland och alla har rätt att lämna landet. Det har nog skickats ut till alla gränskontrollmyndigheter i Finland, säger Max Janzon.

Alla som kommer till Finland ska i två veckor självmant hålla sig i förhållanden som liknar karantän. I karantänen tillåts att man rör sig mellan arbetsplatsen och hemmet.

Diskussion om artikeln