Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Gränsen är inte stängd för finska medborgare, videokonferenser är inte alltid säkra och utredningen mot Trumps första säkerhetsrådgivare Michael Flynn läggs ner

Från 2020
Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa
Bildtext Finländare får alltid både lämna landet och komma tillbaka, säger man på Gränsbevakningsväsendet.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Gränserna är inte stängda för finska medborgare, något det har rått osäkerhet om. Finländare ska alltid få åka ut från Finland och komma in i landet, säger man på gränsbevakningen. Flera rättslärda har påpekat att regeringen och gränsbevakningen har gått över sina befogenheter då gränserna stängdes i mars.

Mer än en miljon finländare arbetar nu på distans och många av dem deltar också i möten via nätet. Men den som deltar i en videokonferens bör fundera över vilken information som man delar med sig och tar upp under konferensen, säger man på Cybersäkerhetscentret vid Traficom.

Utrikes

Det amerikanska justitieministeriet lägger ned utredningen mot president Donald Trumps förste säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Åtalet var en viktig del av den så kallade Rysslandsutredningen och Flynn har själv erkänt att han ljugit om sina Rysslandskontakter. Att utredningen läggs ner kan ses som en stor seger för president Trump.

Italien är det land i Europa som drabbats hårdast av coronaviruset. Tidigare i vår spreds bilder på militärfordon som transporterade döda kroppar i norra Italien. Nu kräver anhöriga till dödsoffren i coronapandemin rättvisa.

Sport

Nu är det klart: Finland spelar EM i fotboll i Danmark nästa år. Det var osäkert om Köpenhamn och Parken alls skulle kunna stå som värd för några matcher i det flyttade Europamästerskapet i fotboll. Men efter intensiva förhandlingar står det klart att Danmark behåller sin värdstatus – Finland får alltså sikta in sig på en historisk premiärmatch i Köpenhamn sommaren 2021.

Väder

Vädret är mestadels klart och uppehåll, men från och med eftermiddagen kan det regna på många håll. I norr kan det även snöa.

Dagens högsta temperatur är 8 till 13 grader, i norr 3 till grader.

Diskussion om artikeln