Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor: Inhemskt coronavaccin kan vara klart i höst, ibruktagandet beror på tillståndsprocess

Från 2020
Spruta som drar in medicin.
Bildtext Världens forskare arbetar hårt för att ta fram ett coronavirusvaccin.

Ett inhemskt vaccin mot coronavirus är i teorin möjligt ta i bruk bland riskgrupper redan i höst. Det säger Kalle Saksela, professor i virologi som arbetar för att ta fram ett vaccin vid Östra Finlands Universitet.

- Vi har byggt vektorvaccinet och konstaterat att det producerar antigener som väntat, säger Saksela, som intervjuades i Yles Morgonsoffa på fredag morgon.

Nu arbetar man i Kuopio för att ta fram Sakselas och hans kollegors vaccin i större volymer för att testas på djur. Om inga problem uppstår med tillståndsprocessen kan forskargruppens vaccin börja testas på människor redan i sommar.

- Ibruktagandet beror helt och hållet på tillståndsprocessen. På det kan jag inte svara. Det måste man förhandla med myndigheterna om.

Den "traditionella" processen för vaccin att nå marknaden i Europa är mycket lång.

- Men om man anser att det finns behov av undantagsarrangemang och tillsammans vill diskutera de krav som ställs på vaccinets effekt och säkerhet för att till exempel få ge det till en liten grupp som hör till riskgruppen, så ser jag inget hinder för att vi inte kunde framskrida snabbt, säger Kaskela.

Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela. 5.5.2020 Lääketieteellinen tiedekunta.
Bildtext Kalle Saksela är professor i virologi vid Helsingfors universitet.
Bild: Jani Saikko / Yle

Kunde vaccinet tas i bruk redan i höst?

- Om forskarna och myndigheterna är i samma båt för att arbeta fram vaccinet så tror jag att det nog kan vara möjligt i höst för att skydda människor i riskgruppen.

Saksela säger att man på många håll i världen har färdiga vacciner, men att tidtabellen avgörs av de bevis som krävs på vacciners effekt och i vilken grad man anser att nuläget är en nödsituation.

Diskussion om artikeln