Rädda Barnen: Pandemin kan ha långtgående följder för barnens psykiska hälsa - många lider av ångest
Coronapandemin har lett till ångest och trötthet hos många barn. Rädda Barnen varnar för att barn kan drabbas av långvariga psykiska problem, såsom depression.
Enligt en undersökning som gjorts i samarbete med Rädda Barnen känner nästan tre fjärdedelar av de finländska barnen ångest och över hälften känner sig trötta.
Två tredjedelar av alla barn som deltog i undersökningen kände sig uttråkade och isolerade.
-Barn är sega men vi får inte underskatta pandemins inverkan på deras psykiska välmående och deras hälsa överlag, säger Marie Dahl som är chef för den internationella enheten för psykisk hälsa och psykosocialt stöd vid Rädda Barnen.
Enligt Rädda Barnen kan utdragen stress, leda, social isolation och bristen på utelekar orsaka psykiska problem hos barn. Det kan handla om till exempel ångest och depression.
-Personer som regelbundet tillbringar tid utomhus uppvisar mindre aktivitet i den delen av hjärnan som fokuserar på negativa känslor, säger Anne-Sophie Dybdal som är psykolog på Rädda Barnen.
Problemen kan finnas kvar även efter pandemin
Hon säger att barn som lever i stabila förhållande sannolikt klarar sig bra, men att alla inte är lika lyckligt lottade.
Enligt Dahl kan långvarig isolation vara förödande särskilt för barn som lever i fattigdom, upplever våld i hemmet eller på något annat sätt är i en sårbar situation.
-Det här kan i värsta fall orsaka självmordstankar. Covid-19 kan leda till långvariga psykiska problem, problem som kan finnas kvar även då pandemin är över, säger hon.
Över 6 000 barn och föräldrar i USA, Tyskland, Finland, Spanien och Storbritannien har deltagit i undersökningen.