Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inga åtgärder mot skarvarna på Högen i Pargas i år – ”Får den etablera sig här så kan det här bli Finlands största skarvkoloni”

Från 2020
Uppdaterad 08.05.2020 16:28.
Ön Högen i Pargas
Bildtext Högen ligger i Kyrkfjärden som är ett viktigt område för gös och abborre.
Bild: Yle / Samuli Holopainen

Skarvarna som intagit ön Högen strax utanför Pargas centrum får häcka i fred i sommar. Åtgärder för att få bort skarven från ön går inte att förverkliga i år mera, berättar Olav Granström, verksamhetsledare för Pargas-Nagu fiskeriområde.

- Nu får vi svälja den biten och följa med hur situationen utvecklas. Förhoppningsvis får vi tillstånd att inleda motåtgärder inför nästa häckningssäsong.

Det var i månadsskiftet mars-april som man första gången observerade skarvar på den obebodda ön som ligger i Kyrkfjärden, ett stenkast från centrum av Pargas.Först kunde man inte bekräfta att skarvar skulle börja häcka på den sex hektar stora ön men nu står det klart att bobyggandet på ön är i full gång.

Ön Högen i Pargas
Bildtext Högen befinner sig cirka två kilometer från Pargas centrum.
Bild: Yle / Niclas Lundqvist

Skarvens närvaro oroar yrkesfiskare

Hittills har man räknat cirka 150 skarvbon på Högen. Att ha skarven mitt i Kyrkfjärden oroar lokala yrkesfiskare.

- Hela Kyrkfjärden är ett yngelområde för gös och abborre. Jag har pratat med en av yrkesfiskarna här som låtit förstå att om inget görs så tvingas han byta yrke, det är här på Kyrkfjärden som har får sin utkomst. Här är nog en handfull fiskare i området som kommer att få stora problem, konstaterar Granström.

Pargas-Nagu fiskeriområde har fört en dialog med NTM-centralen om att få undantagslov att hindra skarvens etablering på ön. Granström säger att det finns två argument som man fört fram i diskussionerna.

- Vårt mandat är kring fisket som är grunden i hela besvärsansökan. Sedan kommer vi också i samarbete med Partek, som äger ön, att hänvisa till skogens bevarande. Det är en naturskön gammal skog som har stor värde för naturen och fåglarna.

Olav Granström inför strömmingsmarknaden i Åbo 2018
Bildtext Olav Granström är ordförande för Pargas-Nagu fiskeriområde.
Bild: Oskar Karlsson / Yle

Högen har redan en längre tid varit hem för en gråhägerkoloni. Att åtgärda skarven utan att störa den skyddade hägerpopulationen kommer att bli svårt enligt Granström.

- Här har skarvarna byggt bon högt uppe i trädtopparna på 20 meters höjd. Alla motåtgärder kommer att bli mycket svåra att förverkliga, men får den etablera sig här så kan det här bli Finlands största skarvkoloni.