Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Från klimatångest till klimatkärlek – Julia Degerth och Ida Haapamäki vill rädda sig själva - och planeten

Från 2020
Julia Degerth och Ida Haapamäki
Bildtext Julia Degerth och Ida Haapamäki
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Börja förändringen med dig själv. Sen kan du rädda världen. Miljöpåverkarna Ida Haapamäki och Julia Degerth vill med hjälp av sina egna erfarenheter påverka och inspirera framförallt unga som känner ångest över klimatet och jordens framtid. Klimatångest kan vändas till något bra.

Julia Degerth
Bildtext Julia Degerth och hennes hund Berran filmas för Svenska Yles dokumentär Klimatkärlek. Julia uppdaterar blogg och somekanaler flera gånger om dagen, läser följarnas kommentarer och svarar dem
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Jag vill visa att det är lätt och roligt att leva miljövänligt. Att det inte är en börda eller jobbigt utan att det kan vara lika lätt som att skicka ett sms

― Julia Degerth
Ida Haapamäki med fan
Bildtext Ida Haapamäki omfamnas av en åhörade som inspirerats av hennes föreläsning
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Ekonomisk rörelsefrihet är en stor drivkraft för mig. Jag tror inte att folk inser hur mycket frihet det för med sig att inte jobba med sånt du inte tycker om eller att inte jobba så mycket

― Ida Haapamäki

Miljöpåverkarna Ida Haapamäki och Julia Degerth har båda erfarenhet av en extrem livsstil, men lever idag sundare med tanke på både sin egen hälsa och miljön.

Ida Haapamäki från Tjöck i Kristinestad var shop-a-holic och ägde 170 par skor, tvåhundra handväskor, massor av kläder och inredningsprylar. Hon kände ångest och dåligt samvete för miljön och gjorde en storstädning i både sitt liv och sina garderober.

För att tvinga sig själv att avstå från de kära ägodelarna så använde hon sig bl a av ”30 days challenge” på Instagram. Det största beslutet var att sluta impulsshoppa.

Ida Haapamäki
Bildtext Från shoppingberoende till konsumtionsexpert. Ida Haapamäki vill få oss att shoppa mindre och helst köpa inhemskt.
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Idag jobbar Ida Haapamäki som konsumtionsexpert vid Marthaförbundet i Helsingfors och lär andra att shoppa mindre. Hon förespråkar en livsstil där man ska försöka klara sig med det man redan äger och köpa bara lite nytt.

Ida tycker att vi gott kunde jobba mindre, förtjäna mindre och i gengäld få mera egen tid. Själv flyttar hon till sommaren in i sin husbil Hilma. Utan hög hyra kan hon arbeta mindre och satsa mera på till exempel äventyr med Hilma!

Ida Haapamäki
Bildtext Äventyret väntar. Ida Haapamäki väljer att bo i husbil bland annat för att slippa de höga hyrorna i Helsingfors. Då kan hon jobba mindre och ändå klara sig ekonomiskt.
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Bloggaren och författaren Julia Degerth i Åbo är Svenskfinlands zero waste-idol. Allt skräp som hon inte kunde kompostera eller återanvända samlade hon på burk. Det blev årligen bara en dryg glasburk med plastskräp, men desto mer krångligheter i vardagen.

I höstas gjorde Julia slut med zero waste-livsstilen för att i stället satsa på en mer vardagsnära, effektivare miljöaktivism, och samtidigt vara snällare mot sig själv. Julia delar med sig av konkreta miljötips och personliga reflektioner i sin blogg Grön i Åbo på adressen groniabo.fi

Burkar
Bildtext Extremt. Julia Degerths zero waste-burkar. På ett åt fylldes en dryg burk med plast. Allt annat skräp lyckades hon återanvända eller kompostera.
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle
Julia Degerth
Bildtext Inte längre extrem.Julia har gjort slut med zero waste och rekommenderar inte längre en så extrem livsstil. Men hon sparat burkarna.
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

När Julia Degerth var barn så berättade hennes kusin om Al Gores film An Inconvenient Truth om hur glaciärerna smälter. Julia blev jätterädd och stressad och kände att hon måste rädda världen.

Hon började med sin egen familj. De bytte till grön el och komposterade mera. Men lilla Julia hade ständigt dåligt samvete över att inte göra tillräckligt.

Från Julia Degerths Instagramkonto
Bildtext Julia Degerths blogg
Bild: Julia Degerth

- På den tiden hade jag en Nokiatelefon som jag bara kunde spela Snake på. Jag laddade den en gång i veckan och hade ändå jättedåligt samvete över att den drog ström. Det känns komiskt idag då jag laddar telefonen minst två gånger per dag. Så jag blev nog väldigt rädd, säger Julia

- Jag hörde att människor påverkas av miljökatastrofer och tvingas fly, om djur som far illa och får svårt. Alla konsekvenser av klimatförändringen skrämde mig massor.Att rädda världen blev allting, hela mitt liv. I högstadiet höll jag föredrag och gjorde olika skolprojekt om de här grejerna. Det var hela min vardag nästan.

Julia Degerth
Bildtext Julia Degerth har gett ut en bok om en grön livsstil
Bild: Schildts & Söderströms

Jag vet hur klimatångest känns

― Julia Degerth

Idag är Julia Degerth en påläst miljöpåverkare med eget företag som hon hoppas att en dag ska sysselsätta henne på heltid. Hon har gett ut boken ”Min lilla gröna” med konkreta tips för en miljövänligare vardag.

Hennes blogg och somekanaler följs av främst unga kvinnor i hennes egen ålder. Hon håller workshops i skolor och försöker nå ut till ungdomar som just nu mår dåligt för att de har klimatångest.

Julia Degerth
Bildtext Julia Degerth är egenföretagare. Förutom med blogg och sociala media så jobbar hon som tidningskolumnist
Bild: Julia Degerth

- Jag vet hur klimatångest känns. Alla skrämmande tankar. Hopplösheten som gör en helt förlamad, säger Julia.

- I min blogg försöker jag visa att det finns hopp. Att vi alla kan göra små eller större saker för miljön. Att det är viktigt både för planeten och oss själva att vi gör nånting ens.

- Ändå kan också jag fortfarande känna av ångesten. Jag går och funderar över om jag vill ha ett eget barn då jag ju inte vet hur världen ser ut när jag inte längre finns och det barnet är kvar. Det är en fruktansvärt skrämmande tanke, säger Julia.

Från Julia Degerths Instakonto
Bildtext De som följer groniabo.fi är till nittio procent kvinnor mellan 18-37 år. Screenshot från Julia Degerths blogg
Bild: Julia Degerth

Det är absolut lättare att leva nu

― Julia Degerth

.

- Zero waste-livsstilen lärde mig mycket men det är absolut lättare att leva nu, säger Julia Degerth. Jag behöver inte gå omkring och ha dåligt samvete för att, säg, ha varit ute på stan och ätit en banan, men glömt att ta med min lilla kompostlåda.

- Man ska inte ha dåligt samvete hela tiden för då mår man inte bra, konstaterar Julia. Nu får min hjärna vila mera. Jag kan slappna av lite och samtidigt de facto leva mer miljövänligt än tidigare! Nu fokuserar jag på de stora frågorna istället. Jag gör en massa små saker och några större. Jag har tänkt mycket på hur jag bor, hur jag reser och vad jag äter. Stora frågor i livet.

Julia Degerth
Bildtext Ett av Julia Degerths "arbetskontor". På tåget till Helsingfors. Julia är inbjuden till gymnasiet Lärkan för att berätta om ekologiskt resande
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala

Du får vara glad!

― Julia Degerth

Julia Degerth betonar att en enda liten person kan påverka och göra en otrolig skillnad. Som att välja bort flyget och äta vegetariskt eller veganskt på restaurangen.

- Klart att det påverkar. Det är enkel matematik. Det klart bästa sättet att lindra klimatångesten är att göra något för miljön. Rannsaka dig själv och göra förändringar i ditt liv. Men var absolut inte för hård mot dig själv!

Julia Degerth
Bildtext Julia Degerth samarbetar med företag som delar hennes värderingar och till exempel jobbar för att minska matsvinnet.
Bild: Julia Degerth

En miljövänlig vardag ska gynna också en själv och inte bara vara en massa besvär och krav. Barmhärtighet mot sig själv är jätteviktigt inom en hållbar livsstil. Julia Degerth vill idag vara en hälsosam förebild för andra, främst unga.

- Jag vill visa att det är lätt och roligt att leva miljövänligt. Att det inte är en börda eller jobbigt utan att det kan vara lika lätt som att skicka ett sms. Alla kan göra det på sin egen nivå.

Julia Degerth
Bildtext Julia har märkt att följarna uppskattar konkreta tips på en miljövänligare vardag.Screenshot från Julia Degerths blogg
Bild: Julia Degerth

- Du ska vara vara snäll mot dig själv, säger Julia. En hållbar livsstil som känns krånglig och krävande håller inte i längden. För att din vardag ska funka och rulla på så måste du testa dig fram och göra misstag.

- Du måste komma ihåg att leva också! Jag vet med mig själv att det kan bli svårt ibland när jag bara fokuserar på hemskheterna i världen. Man måste komma ihåg att leva sitt liv och det är tillåtet att vara glad!

Julia Degerth och Berran
Bildtext Berran och Julia
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Exempel ur Julia Degerths vardag:

Hemmet
- Det är miljövänligare att bo mindre. Jag bor med min pojkvän i en ganska stor lägenhet. Ett rum har vi stängt helt och hållet och värmer inte upp det över vintern, berättar Julia.

- Det är inte bara bättre för miljön att använda mindre el, det är också billigare för en själv. Jag har blivit jättesnål och går omkring och släcker lampor hela tiden och drar ut stöpslar. Jag tror på allvar att i längden gör det en enorm skillnad, både för miljön och för plånboken.

Från Julia Degerths Instakonto
Bildtext Återvinning! Screenshot från Julia Degerths blogg
Bild: Julia Degerth

Vattnet
- Jag gör många mindre saker som att återvinna vatten. I duschen tar jag till vara det vatten som kommer först och känns kallt. Från kökskranen samlar jag igen upp det rörvarma vattnet som kommer först, berättar Julia.

- Med det här vattnet tvättar jag badrummet och lägger disk i blöt. Och när vår hund Berran lämnar sitt dricksvatten för dagen så vattnar jag blommor med det.

Julia Degerth
Bildtext Julia Degerth
Bild: Julia Degerth

Maten
- Jag tänker på vad jag sätter i mig, var det är producerat och hur det är producerat. Mitt krav idag är att maten helst ska vara producerad i Finland eller närområdet, säger Julia Degerth.

- Matsvinn är en hjärtesak för mig, men det är en krånglig grej. Jag är inte perfekt, men tänker på det mycket. Jag har en tendens att baka ganska äckliga bröd, skrattar Julia, men det går att rädda också det sämsta av bröd. Det kan användas som krutonger eller brödsmulor.

- Jag försöker hitta på kreativa lösningar för att minska på matsvinnet. Det som inte kan ätas så slänger jag i trädgårdskomposten.

Bröd
Bildtext Julia säger att hon är dålig på att baka bröd så brödet blir ibland oätet som sådant. Men till och med det sämsta av bröd kan förvandlas till goda krutonger eller brödsmulor för annan bakning.
Bild: Julia Degerth

Resandet
- Jag är numera helt flygfri, berättar Julia. På bloggen tipsar jag om alternativt resande. Förra våren åkte jag med pojkvännen runt i Europa med tåg i två månader. Det var den mest lyckade resan jag någonsin gjort - också då jag räknar med de flygresor jag tyvärr gjort innan.

- Och jag upptäckte vackra Bornholm. Vem har ens hört talas om Bornholm?!

Nu under coronavåren 2020 rekommenderar Julia cykelutfärder i närmiljön.

Från Julia Degerths Instakonto
Bildtext Coronavåren 2020. På sin blogg tipsar Julia Degerth om upptäcktsfärder i närmiljön. Screenshot från bloggen.
Bild: Julia Degerth
Från Julia Degerths Instakonto
Bildtext Flygfri. Julia Degerth skriver mycket om ekologiskt resande på sin blogg. Screenshot från bloggen.
Bild: Julia Degerth

Bloggandet
Julia Degerth minns att då hon för 15 år sedan blev intresserad av miljöfrågor så gavs all info på ett väldigt tråkigt sätt. Det var tjocka luntor med svårläst myndighetstext utan bilder. Så för henne är det viktigt att göra en cool och rolig miljöblogg.

- Det mest givande med bloggandet är att det är så oroligt kreativt. Jag får varje dag själv bestämma vad jag gör, vilket tema jag tar upp och hur jag bildsätter. Att fotografera är en terapiform för mig. Att skriva, fota och skapa är jättejätteviktigt för mig!

Julia Degerth
Bildtext "Att fota är terapi för mig".
Bild: Julia Degerth
Julia Degerth
Bild: Julia Degerth
Julia Degerth
Bild: Julia Degerth
Julia Degerth
Bild: Julia Degerth

- Det jobb jag gör nu känns vettigt och värdefullt, säger Julia. Jag försöker se mycket större på saker och ting nu och det känns jättebra, till skillnad från förut när jag på grund av zero waste-livsstilen mest fokuserade på plast.

- Mina följare gillar konkreta tips och ärlighet. Jag är seriös och satsar på vartenda ord och varje bild, mitt innehåll måste ha ett värde.

- Att ständigt vara personlig, kreativ och hitta på något nytt som ingen sett förut, det är inte alltid lät, konstaterar Juliat. Men det här är det jag vill göra. Mitt mål är fortfarande att rädda världen, precis som då jag var liten.

Julia Degerth
Bildtext Julias hund Berran var tv-stjärna när Svenska Yles dokumentär Klimatkärlek filmades
Bild: Julia Degerth / Katrina Grönholm-Kulmala

Svårt att höras i bruset

Det är nog svårt när världen är full att människor som påverkar varandra. I Svenskfinland är vi inte många, men globalt finns det miljontals instagramkonton, bloggare och youtubers som håller på med miljöfrågor och som blir Julias konkurrenter. Konkurrensen om följare och betalda samarbeten är stenhård.

- Det är inte lätt att leva på miljöfrågor, konstaterar Julia.Jag är emot all onödig konsumtion, men stöder gärna företag som speglar mina värderingar och skapar bra produkter.

Från Julia Degerths Instakonto
Bildtext "Det är inte lätt att få inkomster med en miljöblogg. Jag tvingas tacka nej till många företag som föreslår samarbete, till exempel största delen av kläd- och kosmetikjättarna. Jag är ju emot onödig konsumtion och oetisk produktion". Screenshot från Julia Degerths blogg.
Bild: Julia Degerth

- Det tar lång tid att bygga en publik, det är en enorm utmaning. Du kan få en människa att klicka in sig på din blogg, men att få den människan att bli din stamkund är mycket svårare, säger Julia.

Mitt mål är fortfarande att rädda världen!

― Julia Degerth

- Det här att kämpa för miljön ger mig välmående och en djupare mening med livet. Det handlar inte bara om räddandet av planeten.

- Min dröm är att kunna göra miljöfrågor till ett heltidsjobb. Det är ju redan min vardag. Drömmen är att det skulle vara allting, säger Julia Degerth

Ida Haapamäki
Bildtext Ida Haapamäki
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Ta de ungas klimatångest på allvar!

Ida Haapamäki sitter med sin laptop i famnen och en stor kopp te´ i handen. Hennes röda läppformade Salvador Dali ring ger en liten vink om hennes personlighet.

I Helsingfors jobbar hon ofta i Odes övre våning, med utsikt över Riksdagshuset. Ida Haapamäki vill att beslutsfattarna ska ta de ungas klimatångest på allvar.

- Det har gått fel någonstans då barn och unga känner att jordens framtid hänger på dem, på den enskilda individen. Beslutsfattarna får inte delegera ansvaret och kräva att alla är tillräckligt upplysta och villiga att göra alla viktiga miljöbeslut i sin egen vardag. Vi behöver lagstiftning som visar vägen, säger Ida.

Ida Haapamäkis Instasida
Bildtext Under ”30 days minimalism challenge” på instagram gör man sig av med prylar påhejad av sina följare som också har möjlighet att köpa grejerna. Screenshot från Idas Instagramkonto.
Bild: Ida Haapamäki

- Det är hjärtskärande inlägg som ungdomar skriver i Facebooks diskussionsgrupper där jag är med, säger Ida. Jag kan inte ens föreställa mig hur det känns att som 11-åring tro att man inte har något liv framför sig, för att allt verkar förstöras.

Oron över att någon ska bli sjuk, att något ska hända nära och kära, allt vävs in i miljöproblem.

- De har så stort hjärta och bryr sig så mycket, säger Ida. Folk får ont i själen av att se vad som händer med människorna, djuren, haven, skogarna, säger Ida Haapamäki.

- Det här kan leda till nya, bestående folksjukdomar bland ungdomar. Vi vuxna kan inte låtsas att det här med klimatångest inte är allvar.

Ida Haapamäki
Bildtext Ida drömmer om att parkera sin husbil vid havet
Bild: Ida Haapamäki

Ida Haapamäki kräver att samhället sätter resurser på de ungas klimatångest. Det räcker inte med att bara ge info och sedan lämna barnen ensamma med sina frågor.

Klimatångesten kan vändas till något bra!

― Ida Haapamäki

Marthaförbundet, där Ida Haapamäki arbetar, förespråkar klimataktion som motvikt till klimatångest. I sitt jobb som konsumtionsexpert sprider Ida Haapamäki kunskap om hållbara sätt att leva och konsumera. Hon besöker gärna skolor.

Ida Haapamäki
Bildtext Terjärv Marthaförening. I sitt arbete besöker Ida marthaföreningar runt om i landet och lär ut hållbar konsumtion
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

- Tacksamt nog så nämns klimatförändringen i läroplanen. Skolorna har en del miljöprogram, bland annat jag har föreläst i skolor om hur vår konsumtion påverkar klimatet och hur man kan tänka om. Så skolorna har nog vaknat, säger Ida.

- Sätt resurser på verksamhet där barnen kan förvandla sin oro och ångest till något kreativt och konkret. Hjälp dem att hjälpa. Det finns så mycket man kan göra, klassen kan till exempel samla in pengar för att köpa lite skog.

Ida Haapamäki
Bildtext Dokumentären Klimatkärlek i editeringsskedet. Svenska Yle gör också en radiodokumentär om Ida Haapamäkis väg från maximalist till minimalist..
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Du är inte ensam!

- Det första jag skulle göra är att söka upp likasinnade. Oberoende av vilka problem du tampas med, lämna dig inte ensam, uppmanar Ida Haapamäki!. Du behöver inte lösa grejen själv.

- Googla. Det finns många föreningar och organisationer med gröna värderingar. Det ordnas workshopar, kampanjer, demonstrationer, det skrivs motioneroch så vidare.

Ida Haapamäki
Bildtext Idas Instagram fungerade som ett loppis då hon gjorde sig av med överlopps kläder och inredninsprylar.
Bild: Ida Haapamäki

- Där samlas andra som är minst lika stressade över samma saker. Med stödet från gruppen känns det lättare, lovar Ida. Du kan inte ha en avgörande roll i allt, men du kan göra ditt i alla fall. Mer än så kan man inte kräva av en person.Om du har en mer betydande roll i samhället, om du typ är president eller stadsdirektör, då har du mer ansvar och måste göra mer för miljön.

Hej du storbolag, jag gillar inte vad du håller på med!

― Ida Haapamäki
Ida Haapamäki
Bildtext Ida Haapamäki utanför sitt mobila hem, husbilen Hilma. Ida Haapamäki vill uppmuntra unga att stå på sig och förverkliga sina drömmar. Själv drömde hon många år om att få bo i en husbil och den drömmen förverkligades!
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Ida Haapamäki påminner om att vi har stor makt genom våra egna konsumtionsval. Vi borde bli duktigare på att kontakta företag direkt, till exempel på Twitter eller Instagram. Det kan ha stor inverkan.

- Hej, jag gillar inte sättet ni gör business på! Jag tycker inte om att ni använder palmolja i er choklad och kex. Hej du storbolag, jag gillar inte vad ni håller på med så nu jag har slutat köpa era produkter!

Här kan du se dokumentären Klimatkärlek med miljöpåverkarna Julia Degerth och Ida Haapamäki i regi av Katrina Grönholm-Kulmala.

Julia Degerth och Berran
Bild: Katrina Grönholm-Kulmala / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln