Anna fick bröstcancer mitt under coronakrisen - bristen på munskydd på sjukhuset skapade oro och rädsla
På nyårsafton 2019 skålade Anna in det nya året i Åbo tillsammans med sin man. Båda två såg fram emot allt det nya som 2020 skulle föra med sig.
Men så kom en nyhet som förändrade allt.
På nyårsdagen kände Anna en tydlig knöl i bröstet och hon insåg direkt att allt inte står rätt till.
En rad av undersökningar och läkarbesök följde, och det visade sig att knölen i bröstet var elakartad cancer. Anna blev opererad och cancerbehandling med cytostatika sattes in.
Men samtidigt som Anna blev sjuk började coronaviruset sprida sig över världen.
Plötsligt hörde hon till en väldigt utsatt riskgrupp på grund av att cytostatikabehandlingen försvagar immunförsvaret. Under tiden hon får behandling måste hon vara extra försiktig så hon inte smittas av virus eller bakterier som för henne kan vara livsfarliga.
Behandlingen gjorde henne otrygg
På universitetscentralsjukhuset i Åbo där Anna nu får cytostatika har cancerpatienterna en separat ingång för att inte utsättas för onödig smitta.
Men de gånger Anna besökt avdelningen har det känts som att avdelningen inte har beaktat riskerna med coronasmitta speciellt mycket.
Ingen av de kring 20 sjukskötare som Anna sett röra sig på avdelningen har haft masker för näsa och mun.
- Under min första cytostatikabehandling var allt med corona nytt. Men då jag fick min tredje behandling i början på maj hade vårdpersonalen fortfarande inga munskydd på sig och jag frågade varför. Svaret var att maskerna inte räcker till. Jag kände mig både väldigt otrygg och förvånad.
Dessutom upplevde Anna att patienterna som fick cytostatikabehandling satt eller låg alldeles för nära varann i samma rum.
- Det kunde vara bara cirka en meter mellan oss. Det kändes inte som ett tryggt säkerhetsavstånd.
Överläkare: Nu har vi mer skydd
Canceravdelningens överläkare Heikki Minn förstår mycket väl Annas och andra cancerpatienters oro. Den krassa sanningen är att avdelningen inte har haft tillräckligt mycket skyddsutrustning.
- Sjukhusets ledning har nyss gett oss nya regler som gäller för alla cancerpatienter som får cytostatika- eller strålbehandling. Nu måste vi använda munskydd i all närkontakt med cancerpatienter om avståndet är kortare än två meter, säger Minn.
Enligt nuvarande regler måste munskydden bytas med 2-4 timmars mellanrum men om skyddet blir smutsigt måste det bytas mellan varje patient.
Jag kände mig både väldigt otrygg och förvånad
Anna, cancerpatient
I praktiken blir det så att en sjukskötare byter skydd 2-3 gånger per dag.
- Det kommer att gå åt mycket skydd och vi måste försöka hålla koll på hur mycket vi använder så att de räcker till hela personalen. Men just nu ser det ut som att vi har tillräckligt, säger Minn.
Kritiken att patienterna som får behandling sitter för nära varann är han också ytterst medveten om.
- Det har varit brist på lämpliga rum och tillfälligt kan det vara problem, för det är så många patienter som behandlas. Men vi har bytt ordning så att vi nu kan behandla patienter i större rum än tidigare. Vi har varit mycket medvetna om det här, säger Minn.
Ser framåt trots lång sjukskrivning
Då Anna någon dag senare får höra att reglerna har ändrats och att alla sjukskötare ska använda munskydd blir hon väldigt glad.
- Det här gör mig mycket tryggare, det är verkligen goda nyheter! Jag är säker på att jag kan tala för oss alla som får behandling. Sjukskötarna är ju i verklig närkontakt med oss och de vet hur utsatta vi är.
För Annas del blir resten av våren och sommaren väldigt annorlunda än hon hade tänkt sig. Hon är sjukskriven över hela sommaren men är vid gott mod. Hon är tacksam över stödet från sin man och att deras barn redan är vuxna.
Just den här dagen är en bra dag och Anna är på gott humör.
- Cytostatikabehandlingarna är tuffa och några dagar efter behandlingen mår jag riktigt dåligt. Däremellan kommer dagar då jag är pigg och mår bra och då försöker jag röra mig mycket ute. Min prognos är god.

Anna fick bröstcancer under coronakrisen
På grund av ärendets natur får Anna framträda i artikeln med bara sitt förnamn.