Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark och Norge öppnar upp allt mer – och Sverige sticker ut igen, men nu med att inte lätta på restriktioner alls

Från 2020
De färgglada husen och båtarna i Nyhavn i Danmark.
Bildtext Det normalt fullsatta turiststråket vid Nyhavn i Köpenhamn har haft väldigt ont om besökare i veckor.
Bild: Chris Milne / Alamy/All Over Press

Som det ser ut nu sticker Sverige ut också i sommar när det gäller coronarestriktioner – men nu med att landet inte lättar på sina restriktioner.

Finland öppnar upp gradvis med lättnader i restriktionerna i både maj och juni, meddelade finska regeringen i måndags. Norge och Danmark meddelade om omfattande lättnader i sina restriktioner i torsdags.

Sverige sticker ut både med ett klart allvarligare virusläge än sina grannländer, men också med en strategi som är tänkt att vara klart längre, utan lättnader i sikte än så länge. Folkhälsomyndigheten signalerade under fredagens pressträff att besked om hur sommaren kommer att se ut ska komma i slutet av maj.

Stor skillnad i regler för folksamlingar i Norden

Både Finland, Norge och Danmark har inlett sina restriktionslättnader med att öppna skolor, och övergår efter det till att öppna mer. Särskilt i Danmark finns det mer att öppna upp än i Finland, eftersom restriktionerna har varit hårdare.

Den största skillnaden mellan restriktionslättnaderna i Norden ligger i synen på hur stora folkmängderna kan vara. I Finland är sammankomster med mer än 10 personer förbjudna till den sista maj, och sedan höjs gränsen till 50.

Offentliga evenemang i Finland ska ändå kunna ha upp till 500 deltagare enligt vissa restriktioner, vilket enligt kulturminister Hanna Kosonen tillåter publik på till exempel fotbollsmatcher och kulturevenemang. Klarare anvisningar om det här väntas senare. Besluten om sommarens evenemang är ännu inte fattade, meddelade Regionförvaltningsverket på fredag.

Norge: "Under en lång tid framöver måste vi hålla en meters avstånd"

Norge har varit nedstängt till stora delar i åtta veckor, sedan 12.3, men i torsdags meddelade regeringen om omfattande lättnader i restriktionerna. Samtidigt var statsministern Erna Solberg tydlig att människor måste följa åtgärderna för att minska smittspridning:

– Under en lång tid framöver måste vi hålla en meters avstånd, tvätta händerna och låta bli att krama varandra, sa hon.

Erna Solberg övar distanshälsningar med två skolelever.
Bildtext När skolorna för de yngre eleverna öppnade i Norge den 27.4 övade statsminister Erna Solberg trygga sätt att hälsa på varandra med barnen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Gränsen för folkmängder vid privata sammankomster har nu höjts från 5 till 20 i Norge. För offentliga evenemang är gränsen just nu 50 personer, och höjs till 200 den 15.6.

Så öppnar Norge upp: Krogar och nöjesparker i juni

Danmark: "Regeringen är redo att trycka på bromsen igen"

Danmark var först ut i Norden med att stänga ner stora delar av samhället, i praktiken från den 11.3. Skolor och daghem har stegvis öppnat från mitten av april och nu står andra lättnader i tur.

– Om saker och ting börjar gå i fel riktning är regeringen redo att trycka på bromsen igen, sade statsminister Mette Frederiksen när hon meddelade om lättnaderna på torsdag.

Danmarsk statsminister Mette Frederiksen pratar med journalister utomhus, med flera meters avstånd mellan alla människor.
Bildtext Det var långt avstånd mellan statsministern och journalisterna när Mette Frederiksen meddelade om nya lättnader i restriktionerna på torsdag. Bilden från statsministerns residens Marienborg.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Men en hel del öppnar redan på måndag, med ytterligare lättnader i restriktionerna väntas den vecka senare.

Folksamlingsförbudet på 10 personer gäller ändå fortfarande. Det höjs till 30-50 personer den 8.6. Danmark har redan tidigare meddelat att stora folksamlingar på över 500 är förbjudna åtminstone fram till 31.8.

Så öppnar Danmark upp: varuhus på måndag, museum och teatrar i juni

Sverige: "Det är mycket som kan anpassas till situationen"

Sverige har hittills inte egentligen diskuterat exitstrategier eller lättnader i restriktionerna. Budskapet från Folkhälsomyndigheten har hittills varit att de begränsningar som Sverige infört är sådana som landet och svenskarna ska leva med länge.

– Vi kan ligga kvar med vår strategi en väldigt lång tid, eftersom vi inte har några obligatoriska stängningar. Det är mycket som kan anpassas till situationen vi får, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till Svenska Yle i april.

Sverige har under våren infört en rad restriktioner som det inte meddelats några lättnader om, utan som gäller tillsvidare. Enligt besked på fredagens pressträff är Folkhälsomyndigheten beredd att meddela om lättnader i rekommendationer om sommarens fritidsresor och idrottsevenemang i slutet av maj, om smittkurvan fortsätter plana ut som det ser ut nu. Men allt beror på virusläget.

Människor på utomhusrestaurang i Stockholm med växthus och hav i bakgrunden.
Bildtext I Stockholm har restaurangerna fått hålla öppet bara de följer restriktioner om avstånd och trängsel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Gränser för sammankomster är 50 personer. Skolor och till exempel besök i affärer omfattas inte av förbudet. Restauranger, caféer och krogar håller öppet men med restriktioner om bordsservering och avstånd, så att köer och trängsel inte får uppstå.

De svenska restriktionerna finns sammanfattade till exempel på sajten Krisinformation.se:

Diskussion om artikeln