Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Business Finland delade ut några stöd på fel grunder - det mesta har ändå gått rätt till visar granskning

Från 2020
Uppdaterad 08.05.2020 17:29.
Business Finlandin logo ja Ely-keskuksen logo.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva & Kalevi Rytkölä / Yle

Det statliga Business Finland har i några fall delat ut coronastöd till företag på felaktiga grunder. Huvudsakligen har stöden ändå följt regler och lagar, konstateras det i den utredning som beställts av Arbets- och näringsministeriet.

– I huvudsak har Business Finland delat ut coronastöd enligt reglerna. Enligt utredningen finns det ändå enskilda fall där kriterierna inte har uppfyllts, säger direktör Antti Joensuu vid Arbets- och näringsministeriet i ett pressmeddelande.

Business Finland ska i första hand stöda innovation och utveckling, men har under den senaste tiden delat ut stöd till företag som drabbats av coronaepidemin.

Stöden har väckt kritik och många har ansett att de riktats fel, eftersom företag nu snarare behöver hjälp med akut kassakris än med utveckling och innovation.

Några företag borde inte ha fått stöd

Enligt utredningen som gjorts av det utomstående revisionsbolaget BDO audiator har kriterierna för de stöd som utbetalats via Business Finland huvudsakligen varit tydliga.

Man anser också att besluten om att bevilja eller avslå stöd i de flesta fall varit väl motiverade.

Helt grönt ljus får Business Finland ändå inte. I enskilda fall har till exempel företag fått så stora stöd att de överstiger 30 procent av omsättningen, vilket inte är tillåtet. I andra fall har stöd betalats till enskilda näringsidkare, vilket också strider mot reglerna.

Dessutom har en del av företagen som fått stöd slarvat med sin rapportering till skattemyndigheterna.

– Jag är nöjd över att man inte hittat brister i Business Finlands processer som helhet. Men de brister som påpekas i utredningen hjälper oss att förbättra vårt arbete. Vi kommer noggrant att gå igenom de enskilda fall som kräver ytterligare utredning, säger generaldirektör Nina Kopola i ett pressmeddelande.

Näringsminister Lintilä lovar nya stödformer

Näringsminister Mika Lintilä (C) säger att man var medveten om riskerna när man gav Business Finland i uppdrag att dela ut stöd till coronadrabbade företag.

– Vi visste att det fanns risker eftersom volymerna är så enorma. Och när man beaktar mängden ansökningar som nu behandlas förvånar det mig inte att det förekommer enskilda fel, säger Lintilä.

Lintilä anser fortfarande att det har varit rätt att dela ut stöd via Business Finland, även om den offentliga kritiken varit hård.

– Det har kommit in 25 000 ansökningar om stöd till Business Finland, det säger kanske någonting om behovet. Största delen av de stöd som betalats ut har gått till företag som verkligen haft behov av dem, säger Lintilä.

Enligt Lintilä ska regeringen nästa vecka förhandla om en ny form av företagsstöd som ska täcka löpande utgifter utan krav på utveckling och innovation.

Artikeln uppdaterades 8.5.2020 med kommentarer av näringsminister Mika Lintilä.

Diskussion om artikeln