Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

75 år sedan vapnen tystnade - coronapandemin lade sordin på firandet av fredsdagen

Från 2020
Uppdaterad 08.05.2020 17:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
75-årsdagens av andra världskrigets slut uppmärksammas i coronapandemins skugga - alla parader inhiberade - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den 8 maj 1945 kapitulerade Tyskland officiellt för de allierade, och andra världskriget var över i Europa. Årsdagen överskuggas av coronavirusets framfart, och ceremonierna har varit synnerligen dämpade.

Dämpat firande vid Triumfbågen
Bildtext Det var rätt så folktomt kring Triumfbågen medan ceremonin pågick.
Bild: All Over Press
Ceremoni vid den okände soldatens grav i Warszawa.
Bildtext I Polens huvudstad Warszawa var den obundne presidentkandidaten, journalisten och aktivisten Szymon Holownia, en av dem som lade ner en krans vid den okände soldatens grav. Det skulle ordnas presidentval i Polen den 10 maj, men till följd av pandemin skjuts valet upp.
Bild: All Over Press
Ceremoni vid krigsmonumentet i Leipzig.
Bildtext Leipzigs överborgmästare Burkhard Jung och den ryske generalkonsuln Andrej Dronov vid minnesmärket över militära och civila krigsoffer från tidigare Sovjetunionen.
Bild: imago images/Stefan Noebel-Heise/ All Over Press
100-årig veteran firar krigsslutet.
Bildtext En av de allt färre veteraner som minns fredsslutet för 75 år sedan är Don Sheppard från Basildon i Essex, som nyss fyllde 100 år. Han tjänstgjorde i pionjärtrupperna, kämpade i Nordafrika och på Sicilien, var med om landstigningen i Normandie i juni 1944, och deltog i befrielsen av koncentrationslägret Bergen-Belsen.
Bild: /All Over Press
Krigsveteran vid The Cenotaph i London.
Bildtext En annan veteran, 93-årige Lou Myers, hade kommit till krigsmonumentet The Cenotaph i London för att iaktta två minuters tystnad till åminnelse av de stupade. Han tyckte det var ledsamt att så få av hans kamrater kunde delta, och att coronaläget tvingar äldre personer att hålla sig hemma.
Bild: /All Over Press
Firare på scooter
Bildtext Andra firare hade kommit till The Cenotaph på scooter.
Bild: All Over Press
Kransnedläggning vid krigsmonument i London
Bildtext Kransnedläggning vid krigsmonumentet Guards Memorial i London.
Bild: All Over Press
Boris Johnson håller tyst minut.
Bildtext Coronakonvalescenten och nyblivne pappan, premiärminister Boris Johnson, höll en tyst minut i sin tjänstebostad på Downing Street. I sin hälsning till veteranerna sa Johnson att kampen mot viruset kräver samma nationella kampanda som de uppvisade för 75 år sedan.
Bild: All Over Press
Flyguppvisning över London.
Bildtext Coronapandemin hindrar inte flyguppvisningar. Brittiska flygvapnets berömda Red Arrows sveper fram över Hyde Park.
Bild: All Over Press

Diskussion om artikeln