Hoppa till huvudinnehåll

Hajbo

MGP 2020: Här är finalisterna!

Från 2020
Uppdaterad 13.05.2020 09:00.
Här är MGP-artisterna 2020! - Spela upp på Arenan

Många skickar in sina bidrag till MGP men det är bara tio låtbidrag och tio dansare som väljs ut. Även i år har vi deltagare från olika delar av Finland. Tillsammans ska de alla stå på MGP-scenen i den direktsända finalen. Sångtävlingen sänds i Yle Fem och på Yle Arenan 10 oktober 2020.

Bild på MGP finalisterna 2020
Bildtext Finalisterna i MGP 2020.
Bild: Yle

Här är årets artister!

Låtarna, som offentliggörs i september, representerar många olika musikstilar, det finns inga restriktioner. Även i år har vi allt mellan rap och ballader och temat varierar mellan de ofta förekommande kärlek, vänskap och känslor till andra ämnen som vad som pågår i världen eller att börja högstadiet.

Läs mera om varje artist genom länken i bilden.

Även tio dansare har valts ut

På MGP-showen i oktober uppträder också 10 skickliga dansare som valts ut genom dansprojektet Make Your Move, som ordnas av Finlands Svenska Ungdomsförbund i samarbete med MGP.

Dansarna är med från början och övar tillsammans med artisterna för att uppträdandena ska bli så enhetliga som möjligt. Dansarna får var och en vara bakgrundsdansare i flera låtar och lär sig alltså många koreografier.

Här är MGP-dansarna 2020! - Spela upp på Arenan

Dansarna för MGP 2020
Ellen Kronqvist Storholm, 10 år, Socklot
Emmi Kanerva, 11, S:t Karins
Frida Sjöblom, 12, Ekenäs
Maximilian Roininen, 12, Vanda
Minea Harrikari, 13, Helsingfors
My Vauras, 14, Mariehamn
Nadya Mattsson, 13, Esbo
Oliver Brandt, 12, Esbo
Sonja Sievänen, 14, S:t Karins
Victoria Sahi, 13, Esbo

Läs mer om årets dansare här!

Artisterna och dansarna träffas på Camp MGP

Alla artister och dansare träffas för första gången den 4-7 augusti på Camp MGP på Lärkkulla i Karis.

Under den spännande och intensiva lägerveckan övar de på uppträdandena. Där jobbar man tillsammans med tv-teamet, sångcoach, stage coach, musikproducent, koreograf och stylister för att få till en snygg helhet inför showen i oktober. Mycket sköts också på distans i år.

MGP:s coacher Erik Nyholm (musikproducent), Tomas Höglund (sång), Niki Rock (scenuppträdande) och Jessica Öller (danskoreograf) jobbar med artisterna så att de känner sig säkra på scenen.

Tillsammans med tv-teamet planerar artisterna scenkläder och vad man vill ha med i sitt nummer på scenen. Allt för att få till en spektakulär tv-show i oktober.

Alla deltagare hinner ännu öva ordentligt under veckan inför MGP-finalen 10 oktober, i Yles tv-studio i Helsingfors.

Det här är MGP

MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8-15-åringar som produceras i samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Svenska Yle.

MGP ordnas i år för fjortonde gången och har hjälpt ett 100-tal unga musikaliska förmågor på sina första steg mot en möjlig musikkarriär.

Vinnaren får i år inte bara ära, berömmelse och en pokal, utan får även en möjlighet att jobba med en erfaren låtskrivare och tillsammans skapa en ny låt. Den lanseras på Yles kanaler och publiceras med en nyproducerad musikvideo våren 2021.

Hela processen följs upp i en dokumentär. Enligt tradition uppträder artisten också på Stafettkarnevalen tillsammans med programledarna för MGP. Alla låtar i finalen kommer att ges ut på skiva.

Du hittar oss här:
MGP på Yle Arenan
Instagram @ylemgp
Facebook MGP Melodi Grand Prix - YLE
Vi finns ockå på TikTok @ylemgp