Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“Här ska vi baka Runebergstårtor” - gårdsbyggnaden vid Runebergs hem ska bli verkstadsrum och kök

Från 2020
En kvinna står och haller handen på en röd husvägg.
Bildtext Museivårdare Maria Kovanen är glad över att nästa år kunna börja ordna verkstäder i den restaurerade gårdsbyggnaden. Vid denna utbuktning har en gång i tiden funnits en ingång mot innergården. Nästa vår finns här en dörr igen.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

På gården vid Runebergs hem i Borgå pågår ett unikt restaureringsprojekt där ändan av den gamla gårdsbyggnaden restaureras till ett verkstadsrum. Museet hoppas kunna inviga rummet våren 2021.

Restaureringsarbetet inleddes i mars. Hittills har golvet och skivorna på väggarna rivits och de gamla konstruktioner börjar dyka upp.

- Nästan allt man ser här är från 1845 då gårdsbyggnaden byggdes samtidigt som huvudbyggnaden, säger Selja Flink från Senatfastigheter som finansieras restaureringen.

Fönsterhålen på väggen ner mot gården är än så länge täckta med stora skivor och det är ganska mörkt inne i gårdsbyggnaden.

En röd gårdsbyggnad.
Bildtext Ändan av gårdsbyggnaden.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Under det upprivna golvet finns grå sand och de gamla stockarna på väggarna skymtar fram.

- Här på väggen har vi hittat gammal panel som har funnits här i hela rummet och som vi inte visste att fanns kvar. Vi visste inte heller att det har varit lerputs på väggarna. Det har varit ganska intressant att hitta allt det här gamla här.

Flink berättar att de inte vet så mycket om rummet från förut. I samarbete med restaureringen kommer en byggnadshistorisk utredning att genomföras.

- Det vi vet är att det här har varit en bagarstuga och ett litet bostadsrum.

Bagarstuga och hyresbostad

För bara några år sedan fungerade den här delen av gårdsbyggnaden ännu som en hyresbostad. Bland annat det här är orsaken till att restaureringen genomförs först nu.

- Museipersonalen har berättat att de gärna skulle ha ett verkstadsrum och frågat om ett sådant och nu var det tid att fixa det, säger Flink.

Ett rum som håller på att renoveras.
Bildtext Restaureringsarbetet inleddes i mars och väntas vara klart till våren 2021.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Det är fortfarande öppet när allting kommer att vara klart. Enligt Flink är det svårt att avgöra eftersom att det handlar om restaurering och inte ett vanligt byggprojekt.

- När vi reparerar tänker vi först på historien. Vill vill forska och veta vad som har gjorts här. När man restaurerar använder man mest traditionella material och metoder. Det är viktigt att bevara allt som går att bevara.

En kvinna står och håller i en bit lerputs framför en vägg.
Bildtext Selja Flink överraskades över att hitta lerputs på väggarna inne i gårdsbyggnaden.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Golvet ska bli ett plankgolv och väggarna ska täckas med panel och lerputs målad med gul limfärg. Nytt är också att en ny ingång öppnas ner mot innergården.

- På utsidan kan man se en utbuktning. Vi visste att här har varit en ingång förr men vi visste inte att öppningen fanns kvar här inne. När allt är klart finns här en ingång till.

Blandning av gammalt och nytt

Museivårdare Maria Kovanen på Runebergs hem är mycket glad över restaureringen.

- Det känns verkligen roligt. Vi är jätteglada över det här. Vi har haft verkstäder också tidigare och nu får vi verkligen fina rum att ordna dem i.

Inne i gårdsbyggnaden har museet både ett kök och ett verkstadsrum till sitt förfogande i framtiden.

- Här kommer vi till exempel att baka Runebergstårtor med Fredrikas eget recept. Vi kommer förstås också att ordna andra verkstäder, exempelvis med lera, målning eller tygtryck. Det blir en del gamla godingar men också en massa nytt.

En kvinna sitter på en trappa framför ett rött hus.
Bildtext Maria Kovanen hoppas på att kunna välkomna besökarna in till den nya gårdsbyggnaden nästa vår.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Arbetet kring Runebergs hem har inte tagit paus fastän hemmet tvingades stänga dörrarna för besökare i mitten av mars.

- Först var det av- och ombokningar på evenemang. Sedan har vi gjort videoinspelningar och dem kommer vi att fortsätta med ännu i maj. Därtill är det en hel del planering kring nya guidningar och produkter till museibutiken. Allt sådant här har man nu en chans att sätta sig in i.

Kovanen berättar att det också blivit en del planering kring vilka verkstäder de ska ordna i den nya byggnaden.

- Vi hoppas att vi ska kunna öppna den nästa vår. Tidigare har vi haft ett pop up-café här en gång om året men vi skulle gärna ha det oftare. Visst skulle det vara härligt att kunna öppna gårdsbyggnaden nästa vår med ett pop up-café där vi bjuder på till exempel rabarberkaka.

Gårdsbyggnaden vid Runebergs hem förvandlas till ett verkstadsrum

4:46

Diskussion om artikeln