Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förundersökningen kring våldsdådet i Kuopio klar: En man misstänks för mord och flera mordförsök

Från 2020
Bild på polisfordon bakifrån. Bilen står framför en byggnad. Byggnaden är köpcentret Hermanni i Kuopio.
Bildtext Våldsdådet inträffade 1.10 2019 cirka halv ett på dagen.
Bild: Toni Pitkänen

Centralkriminalpolisens förundersökning gällande attacken i Kuopio förra hösten är klar, säger utredningsledare Olli Töyräs till STT.
Ärendet har nu gått vidare till åtalsprövning.

Den 25-årige mannen som attackerade personer med ett sabelliknande eggvapen i ett yrkesinstitut i Kuopio misstänks för mord och nio mordförsök. Töyräs kommenterar inte ärendet ytterligare.

Mannen attackerade personer i ett klassrum i ett yrkesinstitut i Kuopio. Yrkesinstitutet finns i köpcentret Hermannis utrymmen. En kvinna dog i våldsdådet och nio personer skadades. Den misstänkte har genomgått sinnesundersökning.

Enligt polisen var attacken koncentrerad till endast ett klassrum där ett tjugotal studerande var vid tillfället. Den misstänkte gick ut ur klassrummet själv och tillfångatogs av polis utanför. Vid tillfångatagandet sköt polisen den misstänkte i benet.

Polisen förtegen kring motiv

Universitetssjukhuset i Kuopio gick i höstas ut med att största delen av offren var kvinnor. Kvinnan som dödades var född år 1996 och ukrainsk medborgare. Både kvinnan och den misstänkte studerade vid Savolax yrkesinstitut.

Polisen har inte kommenterat motivet eller vad den misstänkte har sagt under förhören. Utredningsledare Töyräs sa ändå i höstas att det inte verkar finnas ett terroristiskt motiv.

Det ska inte heller finnas något i den misstänktes bakgrund som skulle ha pekat på att ett dylikt dåd skulle utföras.

Fallets åklagare Ulla Oinonen bekräftar att fallet gått vidare till åtalsprövning och säger att processen förmodligen kommer ta månader.

Källa: STT